La Vanguardia (Català)

Brigitte dosifica l’encant

L’esposa de Macron és discreta però influent, i el seu estil agrada a França

- EUSEBIO VAL

Brigitte Macron es dosifica. Sap que ha caigut bé als francesos però no vol de cap manera eclipsar el seu marit. Ha concedit poques entreviste­s, no té compte a Twitter, Instagram, Facebook ni a altres xarxes socials, i intenta dur a terme la major part de la seva activitat pública sense presència de la premsa. De fet, la seva agenda pública només es dona a conèixer a posteriori, al final de cada mes, al web de l’Elisi.

“He de dir que és molt més fàcil del que creia!” Així va jutjar la seva funció com a primera dama (un terme que detesta, per cert), en unes estranyes declaracio­ns que va concedir al canal de notícies BFM TV durant la recent visita al Senegal, al costat del seu marit. Brigitte Macron va reconèixer que li demanen moltes mediacions (rep una mitjana de 170 cartes al dia), sobretot en assumptes relacionat­s amb la sanitat, el tractament als discapacit­ats i l’educació. Si ho considera oportú, comenta el problema amb el seu marit o amb el ministre responsabl­e de la matèria per veure què es pot fer.

Exprofesso­ra de Lletres Clàssiques –ho era de l’ara president, amb qui es porta 24 anys–, Brigitte se sent encara una mestra. “És curiós, però no he tingut mai la sensació d’haver deixat la meva carrera enrere –va dir al canal BFM–. Continuo sent, essencialm­ent, una professora. No ho vaig voler ser mai i m’hi vaig convertir per atzar, però ho vaig assumir. Continuo sent una professora i quan estic en aquell ambient em sento en el meu element, això està clar”. Per a ella, “l’educació és certament la columna vertebral de la nostra societat”. “L’educació és ser solidari, és ajudar els altres”, va agregar.

Nou mesos després d’haver arribat a la presidènci­a, el jove cap d’Estat encara suscita interrogan­ts sobre el veritable ideari polític i programa que defensa i quines són les seves conviccion­s religioses, per exemple. La seva elecció va ser bastant excepciona­l en un escenari de desgast de tots els partits i de falta d’alternativ­es. A Macron se l’escruta en cada detall. No hi ha dubte que la presència de Brigitte al seu costat està sent un plus perquè li aporta una publicitat positiva. Malgrat la discreció, malgrat la seva voluntat de quedar en un segon pla, ella no escapa del focus mediàtic i la llum que projecta, fins ara, l’afavoreix, a ell.

“Brigitte Macron s’està guanyant una bona reputació –opina Corinne, de 53 anys, mare de dues nenes i executiva d’una multinacio­nal–. Els francesos esperen de l’esposa del president que estigui a l’altura per representa­r França, que sigui intel·ligent, que influeixi en algunes matèries i que tingui estil. Crec que aquesta senyora és intel·ligent, és professora, vesteix bé. I no exagera en la seva funció. No hi ha hagut cap escàndol. Ha sabut posar-se a la pell de la dona del president i trobar el seu paper”.

Le Figaro, el primer diari de França, acaba de dedicar un llarg reportatge a la primera dama en el qual compara la seva manera d’actuar amb el de les seves predecesso­res. La qualifica de “l’estilista cultural del president” i traça cert paral·lelisme amb Claude Pompidou, esposa de George Pompidou, que va ser president entre el 1969 i el 1974. Aquella parella presidenci­al també era cultivada –una virtut que els francesos encara aprecien– i es va distingir pel seu intens contacte amb la intel·lectualita­t de l’època i el món de la cultura.

Brigitte Macron està donant una empremta especial a la seva funció, que havia quedat una mica desdibuixa­da durant les presidènci­es de Sarkozy i d’Hollande, uns líders que van traslladar a l’Elisi una vida sentimenta­l convulsa. Des de Bernardett­e Chirac, no hi ha hagut una inquilina de l’Elisi que hi residís de manera estable, i que se’l fes seu.

El setmanari L’Express va afirmar, a la portada del seu últim número, que “l’estrella és Brigitte” i va explicar que l’esposa del president “té una obsessió: ser ella mateixa”, actuar amb naturalita­t, sense impostures, que la vegin com una persona autèntica. Per aquesta raó organitza els seus actes de la manera més discreta pos-

INTERMEDIA­DORA

Cada dia rep 170 cartes amb peticions que trasllada al seu marit o als ministres

L’EDUCACIÓ, EL PRIMER

“Continuo sent essencialm­ent una professora”, admet la primera dama

VISITES PRIVADES I SENSE FOCUS

L’agenda només es coneix a posteriori, per evitar l’escrutini constant de la premsa

SALUT I ART

Hi ha el pla de crear un hort que assorteixi l’Elisi i de renovar-ne la decoració

sible, amb ajuda de dos estrets col·laboradors –Pierre-Olivier Costa i i Tristan Bromet–, als que es refereix com “les garçons” (els nois), i que l’acompanyen fins i tot en passejos improvisat­s, al final del dia, durant els quals no refusa parlar amb la gent pel carrer.

La premsa rosa ha descobert que Brigitte Macron té un ganxo extraordin­ari entre els seus lectors. La revista Closer ha comprovat que quan la primera dama figura en portada, el número augmenta les vendes un mínim del 10% i, de vegades, fins i tot un 20%. Això sí, no han de ser reportatge­s crítics. En aquest cas els lectors hi perden interès. Volen que la seva opinió positiva es reforci, no el contrari.

L’esposa de Macron, molt atenta a l’alimentaci­ó saludable –sempre insisteix al seu marit que mengi cada dia fruites i verdures variades– està consideran­t copiar de Michelle Obama la idea de muntar un hort que assorteixi de productes frescos l’Elisi. Probableme­nt aquesta petita explotació agrícola no serà al palau presidenci­al, per falta d’un espai adequat, sinó a La Lanterne, antic pavelló de caça annex al palau de Versalles, que ara s’utilitza com a segona residència dels caps d’Estat.

Brigitte mostra un interès evident per la cultura, per les exposicion­s, per la literatura, pel teatre. Vol evitar, no obstant això, donar a conèixer els seus gustos, intervenir en decisions concretes o expressar l’opinió en polèmiques puntuals, perquè no l’acusin de fer valer la seva influència, encara que és obvi que la té.

Malgrat les exigències de la seguretat, la dona de Macron prova de no caure en la temptació de la bombolla. Va ser significat­iu, per exemple, que quan Melania Trump va ser a París, la Casa Blanca va suggerir que la visita que anaven a fer al museu d’Orsay es fes sense públic, que fos un tour privat per a elles soles. Brigitte s’hi va negar. Ha vist que els francesos, en aquestes situacions, sí que la reconeixen però no l’atabalen.

Una de les tasques que Brigitte té per davant és remodelar la decoració de l’Elisi –un palau que els empleats anomenen el châteauper modernitza­r-ne l’estil i incorporar noves obres d’art. Per això s’està assessoran­t amb els millors experts.

Segons L’Express, la primera dama se sent tan còmoda que fins i tot es pot permetre fer una mica de broma sobre les seves arrugues i sobre la diferència d’edat amb el seu marit. Fins i tot un dia, comentant la fatiga del president per la intensa feina que comporta el seu càrrec, va dir: “Es desperta molt més arrugat que fa vuit mesos... M’atraparà”.

 ??  ?? Birgitte Macron i el seu marit amb uns joves autistes que van convidar a l’Elisi
Birgitte Macron i el seu marit amb uns joves autistes que van convidar a l’Elisi
 ?? CHESNOT / GETTY ?? Brigitte Macron a l’escala de l’Elisi
CHESNOT / GETTY Brigitte Macron a l’escala de l’Elisi
 ?? LUDOVIC MARIN / AFP ?? Macron i Faye Sall, primera dama del Senegal, a Saint Louis
LUDOVIC MARIN / AFP Macron i Faye Sall, primera dama del Senegal, a Saint Louis
 ?? X80003 ??
X80003

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain