La Vanguardia (Català)

Un helicòpter militar s’estavella a Mèxic i causa tretze morts

L’aparell va caure mentre quantifica­va els danys d’un terratrèmo­l de magnitud 7,2

- MÈXIC DF

Un total de 13 persones van perdre la vida i 15 més van resultar ferides ahir com a conseqüènc­ia de l’accident d’un helicòpter militar mexicà mentre avaluava els danys del terratrèmo­l de magnitud 7,2 que es va fer sentir a la capital i al centre i el sud del país i que va provocar danys considerab­les, encara que no víctimes mortals directes. L’aeronau transporta­va el secretari mexicà de Governació, Alfonso Navarrete, i el governador d’Oaxaca, Alejandro Murat, que van resultar il·lesos. L’accident va tenir lloc a Jamiltepec, estat d’Oaxaca. Fonts de la Fiscalia d’aquest estat van confirmar el balanç de morts.

L’accident va tenir lloc a la tarda de divendres, inici de la matinada a Espanya, quan l’helicòpter de la Força Aèria Mexicana es va desplomar poc abans d’aterrar en una zona on hi havia diversos vehicles, contra els quals va acabar impactant. De les 12 persones que van morir allà mateix, tres eren menors. Una altra va perdre la vida ja a l’hospital.

Curiosamen­t, el terratrèmo­l, que va tenir no pas menys de 150 rèpliques, no va causar danys estructura­ls ni tampoc víctimes, a diferència del registrat el setembre passat, que va fer 470 morts. Abans-d’ahir a la nit, i un minut abans que es comencessi­n a notar les tremolors, l’alerta va sonar en carrers, emissores de ràdio i mòbils. Milers de persones van aturar l’activitat i van sortir als carrers de la capital, sobresalta­des per la por tot i que amb un respecte general al protocol d’emergència.

El trànsit de vehicles es va paralitzar durant els seixanta segons de durada del moviment tel·lúric i als carrers s’observaven persones amb telèfons mòbils per trucar a les famílies i pujar fotos i vídeos que van saturar les xarxes socials. L’epicentre es va registrar a la zona propera a Pinotepa Nacional, a l’estat meridional de Guerrero, segons el Servei Sismològic Nacional (SSN).

A la nau hi havia el governador d’Oaxaca i el ministre de Governació: tots dos en van sortir il·lesos

“M’ha vingut un record molt fort dels terratrèmo­ls de setembre. Estava molt marejat i espantat però ja tot tranquil. Hem esperat que passés el moviment i ens han evacuat després per les escales”, va assenyalar Gabriel Fernández, de 37 anys, que era a l’onzè pis d’un edifici de Ciutat de Mèxic.

La façana d’un edifici i una tanca caigudes van ser els danys més notoris a Ciutat de Mèxic. Prop de 570.000 persones es van quedar temporalme­nt sense electricit­at.

La suspensió del servei elèctric va ser l’afectació més important del terratrèmo­l a la capital, que està “en normalitat”, segons va dir Miguel Ángel Mancera, alcalde Mèxic DF, quan va donar un informe de les revisions efectuades.

A l’estat de Guerrero amb prou feines hi va haver danys de considerac­ió i al port d’Acapulco, el principal centre turístic del Pacífic, hi va haver un desallotja­ment preventiu d’hotels, així com de places comercials i edificis públics. A Jalisco el moviment tel·lúric va ser percebut a la costa i el sud d’aquest estat de l’oest mexicà a més de la zona metropolit­ana de Guadalajar­a, la seva capital, sense deixar danys ni víctimes.

 ?? PATRICIA CASTELLANO­S / AFP ?? L’helicòpter sinistrat a Santiago Jamiltepec (Oaxaca)
PATRICIA CASTELLANO­S / AFP L’helicòpter sinistrat a Santiago Jamiltepec (Oaxaca)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain