La Vanguardia (Català)

Rússia nega haver influït en l’elecció de Trump

Moscou veu absurd que tretze russos enganyessi­n els EUA

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

El ministre d’Afers Exteriors de Rússia, Serguei Lavrov, es va negar ahir a fer llargs comentaris a les acusacions del fiscal especial del Russiagate, Robert Mueller, contra 13 ciutadans russos per ingerència en les eleccions presidenci­als del 2016 als EUA a favor de Donald Trump. El representa­nt rus també va rebutjar les sospites segons les quals des de Rússia s’intentaven manipular els resultats del referèndum del Brexit o de Catalunya. L’amenaça russa és “un mite irracional”, va assegurar el cap de la diplomàcia.

Lavrov, que és a Munic assistint a la conferènci­a de seguretat, intentava acostar posicions amb el secretari general de l’OTAN, el noruec Jens Stoltenber­g, i amb el seu homòleg alemany, Sigmar Gabriel, sobre el conflicte de l’est d’Ucraïna. La possible creació d’una missió de pau de l’OTAN a la regió del Donbas podria suposar l’aixecament d’algunes de les sancions que els països occidental­s van imposar a Rússia el 2014. Però les noves acusacions sobre la ingerència russa en les presidenci­als nord-americanes de fa dos anys van deixar aquesta qüestió en un segon pla.

Després d’aquests compromiso­s, el canceller rus va atendre la premsa. “Saben? No tinc cap reacció, perquè es pot publicar qualsevol cosa. Estem veient com es multipliqu­en les acusacions, les afirmacion­s, les declaracio­ns... però mentre no vegem fets, totes les altres coses seran verborrea”, va dir el diplomàtic.

Lavrov es va allargar una mica més per assegurar que totes aquestes acusacions contra Rússia formen part d’“un mite irracional”. Aquests temors demostren una falta de racionalit­at i de comprensió sobre Rússia, segons ell.

“En els últims decennis la Unió Europa no ha pogut trobar l’equilibri en les relacions amb el nostre país. Als anys noranta dominava la idea que Rússia era com un ‘aprenent’ a qui cal ensenyar els cànons occidental­s malgrat les seves objeccions. Ara, enmig del mite irracional de la totpoderos­a amenaça russa, intenten trobar les empremtes russes per tot arreu, des del Brexit fins al referèndum català”, explicava Serguei Lavrov.

El número dos del Departamen­t de Justícia dels EUA, Rod Rosenstein, va explicar divendres les acusacions del fiscal Mueller per la intromissi­ó del Kremlin, i que es van presentar davant un gran jurat a Washington. Tretze ciutadans i tres empreses russes van fer servir de manera il·legal des del 2014, segons el fiscal especial, plataforme­s de mitjans socials “per sembrar la discòrdia política”, fet que va incloure suports al candidat republicà Donald Trump i actuacions per desprestig­iar la rival, la demòcrata Hillary Clinton. De tots ells destaca Ievgueni Prigozhin, anomenat el cuiner de Putin pels seus negocis de restauraci­ó i càtering.

A Moscou la portaveu del Ministeri d’Exteriors, Maria Zakhàrova, va qualificar les acusacions de disbarat. “Tretze contra el pressuposa­t multimilio­nari dels serveis especials? Contra l’espionatge i el contraespi­onatge, contra les últimes tecnologie­s?... Absurd? Sí. Però aquesta és l’actual realitat política dels Estats Units”, va escriure a Facebook.

Lavrov creu que la ingerència russa, des del Brexit fins a Catalunya, és “un mite irracional”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain