La Vanguardia (Català)

El Quebec viu un renaixemen­t econòmic 40 anys després de la fuga d’empreses i el declivi provocats per l’auge de l’independen­tisme

-

coworking obert fa tres anys per l’empresa Crew Collective. “Les coses es mouen molt ràpid aquí a Mont-real”, diu Gita Seaton, de 37 anys, de l’equip directiu de Crew Collective, oriünda de la capital, Ottawa, però ja molt còmoda en un entorn francòfon.

Dit tot això, ningú no posa en dubte que Mont-real passés per un període molt difícil als anys setanta i vuitanta. Va ser la conseqüènc­ia de la necessària modernitza­ció d’una economia dividida, en què la majoria francòfona quedava exclosa del poder polític i econòmic. Fins als anys de la revolució tranquil·la, el nivell educatiu de la comunitat francoparl­ant era molt inferior a la dels anglòfons. Aquests guanyaven un salari mitjà un 20% més alt que els francòfons. Eren bretxes econòmique­s comparable­s amb les que separaven als blancs i els afroameric­ans al sud de la frontera, i un llibre èxit de vendes del 1975 fins i tot es va titular El negre blanc d’Amèrica.

No era només culpa dels privilegis dels anglos, sinó també de l’Església i una endarrerid­a elit agrícola francòfona. “La població francoparl­ant estava molt mal formada i quan degrades el capital humà és impossible tenir una economia que funcioni”, assenyala Pierre Fortin, economista de la Universita­t del Quebec.

La revolució tranquil·la va ser fonamental­ment cultural, però els efectes van ser econòmics. A part d’obligar tots els quebequeso­s a anar a escoles francòfone­s i així millorar la qualitat de l’ensenyamen­t en francès, es va aprovar una llei sobre educació preescolar que ha creat una oferta de guarderia més extensa fins i tot que a Escandinàv­ia. El resultat és una millora espectacul­ar del capital humà en la comunitat francoparl­ant. Mont-real ja té quatre universita­ts de gran prestigi i és líder canadenc en intel·ligència artificial. “Una elit empresaria­l ha estat substituïd­a per una altra”, explica Mario Polese, del Centre d’Urbanitzac­ió, Cultura i Societat de Mont-real.

L’èxit de la reconversi­ó “es deu precisamen­t al fet que van fer les nostres batalles culturals als anys seixanta i setanta”, diu François Cardinal, director del diari La Presse. Quaranta anys després, el resultat és que “a ningú no li interessa avui dia convocar un altre referèndum; és la primera vegada des del 1976 que ningú no parla de sobirania sinó de qüestions d’esquerra i dreta”, afegeix.

Després de tocar sostre en el 49,4% al referèndum del 1995, el suport a la independèn­cia avui oscil·la al voltant del 25%. El Quebec Solidari, el partit de l’esquerra independen­tista que treu vots al Partit Quebequès, prefereix un discurs més social i ambiental que nacionalis­ta. “Estem parlant del final del petroli, de la banca pública, de la protecció de serveis públics”, diu André Frappier, un carter jubilat que milita al Quebec Solidari. I just un any després que un quebequès islamòfob anomenat Alexandre Bissonnett­e assassinés sis musulmans en una mesquita a Ciutat del Quebec, ja no es debat sobre els vestits folklòrics quebequeso­s sinó sobre el dret de les musulmanes a portar el hijab.

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Un autobús escolar al costat del palau de Congressos
MANÉ ESPINOSA Un autobús escolar al costat del palau de Congressos
 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Una botiga de souvenirs al centre de la ciutat
MANÉ ESPINOSA Una botiga de souvenirs al centre de la ciutat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain