La Vanguardia (Català)

El Govern central vol que el castellà no s’ensenyi de manera individual­itzada

Rajoy considera que imposar una sola llengua “ens situa en el pitjor passat”

- Madrid

Durant els tres últims anys, el Govern central de Mariano Rajoy ha esgrimit davant els tribunals les raons que ara el porten a modificar la fórmula d’inscripció a les escoles catalanes per garantir més hores en castellà. I sumada a la pretensió que augmentin les assignatur­es que es donen en aquesta llengua, l’Executiu en té una altra: que les hores en castellà no es donin als alumnes de manera individual­itzada, com passa ara en la majoria dels casos. Considera que així s’estigmatit­zen els menors i per això vol que es donin de manera col·lectiva.

La seva pretensió, apunten fonts del Govern central, és que encara que el català continuï sent la llengua “normalment utilitzada com a llengua vehicular”, el castellà tingui una presència suficient com perquè també se la pugui considerar vehicular. Això sí, sempre d’acord amb les sentències del Tribunal Constituci­onal, del Tribunal Suprem i del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que han fixat en un 25% la presència de les assignatur­es en castellà.

En aquest sentit, en els tres recursos contencios­os administra­tius que el Ministeri d’Educació va presentar contra les resolucion­s de les preinscrip­cions dels anys 2015, 2016 i 2017, se sol·licitava al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el que ara pretén dur a terme el Govern i per a la qual cosa busca la forma més idònia, encara sense concretar. “La modificaci­ó del formulari de preinscrip­ció hauria de contenir un apartat en el qual els sol·licitants poguessin expressar la seva demanda de rebre l’ensenyamen­t amb el castellà com a llengua vehicular, en una proporció raonable”, apuntaven els recursos en els quals ja s’afegia que havia “de tenirse present que aquest ensenyamen­t en castellà s’haurà de donar col·lectivamen­t, sense que sigui procedent l’atenció individual­itzada”.

El debat sobre la llengua a l’escola ha tornat a l’escenari polític a causa d’aquesta idea del Govern central, i també s’hi ha apuntat la presidenta del PP valencià, que ahir en un acte a Elx amb Rajoy, li va demanar ajuda per combatre un decret del Govern valencià que, segons el parer dels populars, vol implantar el mateix model “d’imposició lingüístic­a de Catalunya”. Rajoy no va entrar en el debat sobre la preinscrip­ció, però sí que va deixar clara la seva posició. Considera “increïble el debat sobre les llengües i que s’imposin a gent que no vol que se li imposin, en lloc de dedicar els recursos de l’educació a la revolució digital”. “Atempta contra el progrés i suposa situar-se en el pitjor passat”, va rematar.

En el mateix acte Rajoy va assegurar que “ens estem prenent seriosamen­t” el corredor mediterran­i,

El president promet que el corredor mediterran­i es farà per fi, i el farà el Govern del PP

“que es farà, i ho farà el Govern del PP, que és el que fa les coses i resol els problemes”.

Rajoy, encara que sense citar-lo, va contraposa­r també la seva formació amb Ciutadans. “Som un partit moderat i centrat, obert i dialogant, amb principis ferms i valors sòlids”, va subratllar. “Les ofertes líquides i els experiment­s gasosos els hi deixem als altres”. I va tornar a la crítica, velada o no tant, quan va parlar del PP com “un partit d’oportunita­ts i no d’oportunism­es. Un partit amb full de serveis, i el que és més important, amb un full de ruta”.

 ?? PP / ACN ?? El president del Govern central, Mariano Rajoy, ahir durant la seva intervenci­ó en un acte del PP a Elx
PP / ACN El president del Govern central, Mariano Rajoy, ahir durant la seva intervenci­ó en un acte del PP a Elx

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain