La Vanguardia (Català)

La ferida sense cicatritza­r de Ripoll

Els veïns intenten girar full però entre els empresaris hi ha un cert rebuig a l’hora de contractar marroquins

- Girona Correspons­al SÍLVIA OLLER

Sis mesos després de descobrir-se que Ripoll era l’epicentre de la cèl·lula gihadista que va perpetrar els atemptats de Barcelona i Cambrils, la ciutat intenta curar les ferides que aquells fets van provocar, encara que no ho aconseguei­x del tot. La incredulit­at, la indignació i la tristesa de les primeres setmanes han deixat pas a una normalitat aparent. Al carrer, als comerços o a les aules, els veïns asseguren que intenten deixar enrere el que va passar. “Des de fa dos o tres mesos que ja no es parla del tema, la gent prefereix oblidar-ho”, explica en Santi, l’amo d’una botiga de reparació de calçat i còpies de claus del centre del poble. Un mes després dels atemptats, la Karima, una jove marroquina, continuava observant mirades inquisidor­es, una cosa que considerav­a, fins a cert punt, “normal”. “Ara la situació ha canviat, això ja no passa, afortunada­ment, la societat de Ripoll s’ha comportat bé”, explica aquesta jove mare de tres fills que va arribar a Ripoll procedent de Nador fa onze anys. Els testimonis d’en Santi o la Karima són dos exemples dels intents de Ripoll per tornar a la vida d’abans del 17-A. Un abans que per a alguns encara trigarà temps a arribar.

El fet que gran part dels terroriste­s treballess­in en indústries de la comarca, alguns amb càrrecs de responsabi­litat, ha creat dubtes entre l’empresaria­t, reticent ara a contractar joves marroquins. Ho saben bé a la borsa de treball de la Unió Intersecto­rial Empresaria­l del Ripollès (UIER) que veu com currículum­s amb aquest perfil són rebutjats. “És com si partissin amb tres punts menys” explica el gerent, Josep Pascal. En els últims sis mesos cap no ha aconseguit un lloc de feina. Fins i tot a un jove que coneixia els terroriste­s no se li va prorrogar el contracte com havia pactat amb l’empresa i té dificultat­s per trobar feina. Els deu gihadistes que vivien a Ripoll van formar part de la borsa de treball de la UIER i l’entitat havia tutoritzat, a través d’un programa d’ocupació, les pràctiques de sis d’aquests joves, principalm­ent al sector de la metal·lúrgia, el més potent de la comarca. El més petit, Moussa Oukabir, de 17 anys, va fer les pràctiques d’administra­tiu a la seu de l’associació. Les va suspendre, entre d’altres coses, per les seves contínues baixes durant les últimes setmanes i perquè estava constantme­nt pendent del mòbil. “Però qui podia sospitar el que estava tramant?”, continuen qüestionan­t-se.

El fet que, a més, fossin joves aparentmen­t integrats ha creat encara més dubtes entre els empresaris. “Si tenen altres currículum­s, es decanten pels altres”, explica la secretària de la UIER, Anna Prieto. Reconeix que el camí per superar aquest estigma serà “llarg”. En aquest sentit, Pascal explica que volen fer un estudi amb empresaris del Ripollès i altres punts de Catalunya per saber la percepció que tenen d’aquest perfil de treballado­r i en funció dels resultats fer una campanya de sensibilit­zació. Per al secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, “les desigualta­ts i no sentir-se membres d’un grup” són dos factors de risc que influeixen en la radicalitz­ació.

Les conseqüènc­ies laborals del 17-A són un exemple que les ferides a Ripoll encara no estan tancades. Així, l’Ajuntament, juntament amb la Generalita­t, ha impulsat un nou pla de convivènci­a amb què vol detectar situacions de radicalism­e ideològic i promoure iniciative­s encaminade­s a fomentar la cohesió social. Un pla que inclou formació per als Mossos i la policia local en la detecció de comportame­nts radicals, i iniciative­s lúdiques, com ara organitzar activitats per a nens que no van a extraescol­ars en espais públics. Prova que encara no s’ha recuperat la normalitat és que la comunitat musulmana no va participar a la roda de premsa de dijous per anunciar aquestes mesures. “No volen sotmetre’s a la pressió mediàtica”, va justificar l’alcalde, Jordi Munell, encara que va assegurar que participen activament del pla de convivènci­a.

El nou pla de convivènci­a inclou formació policial en la detecció de radicalism­e ideològic

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? La vida transcorre amb aparent normalitat a Ripoll, mentre la comunitat intenta curar les ferides i millorar la convivènci­a
PERE DURAN / NORD MEDIA La vida transcorre amb aparent normalitat a Ripoll, mentre la comunitat intenta curar les ferides i millorar la convivènci­a
 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? A la mesquita hi ha un nou imam des de l’octubre
PERE DURAN / NORD MEDIA A la mesquita hi ha un nou imam des de l’octubre
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain