La Vanguardia (Català)

El llenguatge del futbol

- Suso Pérez EL DEFENSOR DEL LECTOR

El futbol és un esport que es mou per la passió que els seguidors senten pels seus equips. Tant és així que molts aficionats només miren, en el camp o a la televisió, els partits del seu equip i no fan cap atenció als que disputen altres clubs. I, amb freqüència, la rivalitat s’entén com una antipatia perfectame­nt raonable. El periodisme juga llavors en una estreta franja d’actuació en la qual també sembla natural deixar-se endur per les passions de cadascú.

Entre els seguidors del RCD Espanyol va molestar el titular amb què es va obrir la secció d’Esports el 6 de febrer: “Moreno es carrega Piqué”, amb referència a l’acció del partit entre el RCD Espanyol i el FC Barcelona en la qual el jugador blanc-iblau Gerard Moreno li va fer una entrada al blaugrana Gerard Piqué en la qual aquest va semblar resultar lesionat.

Diversos subscripto­rs es van adreçar al Defensor queixant-se per aquell titular, que els va semblar exagerat i tendenciós. José María Piera, per exemple, va assenyalar en un correu: “Vaig pensar que Piqué s’havia lesionat de forma greu. No era així. Ja en el mateix text es deia que el jugador podria accelerar la recuperaci­ó per estar disponible per al partit de Copa que el seu club va disputar... tres dies després d’aquest titular!”.

Josep Maria Portet Ribas es preguntava al seu torn en un altra correu: “Això és periodisme seriós?”, adduint que, llavors, ell aportava un altre titular encara més seriós: “Sergi Roberto es carrega Paulista, central del València. Resultat: Paulista no juga el València-Barça”.

També Enric Alberich va recordar en conversa telefònica la situació que es va produir la temporada passada, quan el blaugrana Luis Suárez va trepitjar un genoll al porter espanyolis­ta Diego López. “El porter va haver de passar pel quiròfan i, combinada la seva etapa de recuperaci­ó amb les bones actuacions del porter Pau López, Diego López s’ha perdut bona part d’aquesta temporada. S’hauria de titular ‘Luis Suárez es carrega Diego López’? Jo, que no defenso la violència ni aprovo els càntics insultants contra Piqué i la seva família, tampoc no hauria estat d’acord amb això. El que demano és periodisme seriós, equànime i de nivell”.

El redactor en cap d’Esports, Joan Josep Pallàs, explica que “el titular descrivia de forma contundent una entrada de Gerard Moreno sobre Piqué que arribava fruit d’una reacció desproporc­ionada que el mateix jugador de l’Espanyol va reconèixer implícitam­ent amb les seves declaracio­ns després del partit. Lògicament vam preguntar a fonts del vestidor del FC Barcelona sobre el període de baixa de Piqué, que havia de ser de 15 dies, però que el central va desmentir quan va jugar a Mestalla, encara amb el genoll embenat, tres dies després”.

“Probableme­nt –continua dient Pallàs– el titular hauria estat un altre si haguéssim sabut que l’abast de la lesió no era tan greu i, passats els dies i veient la reacció d’un bon nombre de seguidors de l’Espanyol, és possible que fins i tot existint un contratemp­s seriós per a Piqué hi hagués altres titulars menys categòrics i més alineats amb la línia de la nostra secció d’Esports, que advoca pel respecte a tots els equips i jugadors”.

La conversa amb el lector Enric Alberich, cordial i molt positiva, va oferir una interessan­t anàlisi per part seva: “Crec que, en general, el periodisme esportiu, amb bons i dolents i amics i enemics, no dona un bon exemple i a més ha contagiat a la resta de la professió periodísti­ca. El veig tan preocupant que m’atreveixo a dir que s’ha futbolitza­t la societat”. Sens dubte, un bon motiu de reflexió.

Aficionats del RCD Espanyol es queixen pel titular de la secció d’Esports que assenyalav­a que “Moreno es carrega Piqué”

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain