La Vanguardia (Català)

‘“Ora et labora”

- IGNASI SANGENÍS VINTRÓ Sant Cugat del Vallès

Així com en els nens és preferible un oci tranquil i introspect­iu a un d’excitant, una societat o un país també funcionari­a millor si es regís per la regla benedictin­a “ora et labora”, que aposta pel treball artesanal i auster per cobrir totes les necessitat­s de subsistènc­ia a més de la bellesa: conreen l’hort; cuinen el seus aliments habitualme­nt frescos; escolten, canten o toquen música en directe.

El cas, però, és que dins de la societat actual, és a dir, fora dels monestirs, ens creem tot un munt de necessitat­s inútils. En aquesta tessitura, la locució “panem et circenses” ens és més adient, ja que anem al gimnàs en cotxe; fem

mindfulnes­s, coaching o ioga per continuar igual d’estressats, solem convocar-nos en reunions de treball interminab­les i inútils per no prendre cap decisió; escoltem tothora música enllaunada, amb auriculars o sense; mengem tota mena d’aliments processats, precuinats o importats. En fi, gràcies a la indústria tenim, al mercat, tota aquesta oferta de productes i serveis, els quals tampoc ens acaben de satisfer del tot, perquè l’home és un animal eternament insatisfet. En definitiva, artesania essencial o indústria supèrflua, vet aquí una qüestió.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain