La Vanguardia (Català)

Adolescent­s fins als 24

Els joves maduren ara més tard que mai. Ficats en una realitat tan precària com inestable, davant un futur molt incert, la vida de gran és inabastabl­e o poc atractiva

- ESTEVE GIRALT Tarragona

La temuda adolescènc­ia s’allarga. Aquell període vital marcat per uns quants canvis, bastantes turbulènci­es i molt malestar, dura més que mai. La nova frontera s’ha situat als 24 anys, com conclou The age of adolescenc­e, informe publicat recentment per la prestigios­a revista mèdica britànica The Lancet (Child & Adolescent Health). Tot un món, perquè l’arribada a l’adolescènc­ia és també més precoç que mai, al voltant dels deu anys, com ja fa temps han convingut els especialis­tes. “La comprensió d’un creixement que és continu ha elevat l’edat del punt final de l’adolescènc­ia més enllà dels 20 anys”, afirmen en el nou estudi.

Els seus investigad­ors, tres australian­s i una suïssa amb molt de recorregut en l’anàlisi de l’adolescènc­ia, no es limiten a diagnostic­ar un nou escenari; alerten també de la necessitat de reorientar les polítiques públiques, legislació i inversions, ampliant-les a nous entorns per adaptar-les a un període de la vida clau en la formació dels adults del futur. Més d’una dècada per al creixement i la maduració de molts individus. Quasi res. “Es podria dir que el període de transició des de la infantesa fins a l’edat adulta ara ocupa una part més gran del cicle de vida, com mai abans no havia passat. En lloc de l’edat de 10 a 19 anys, una definició dels 10 als 24 anys es correspon més estretamen­t amb el creixement adolescent actual”, defensen al seu informe.

“La tendència en els últims anys des de la psicologia és intentar diferencia­r una segona etapa de transició; l’adolescènc­ia apareix com el trànsit entre la infantesa a l’adultesa, i com que ser adult és cada vegada més complex als països desenvolup­ats, és com si necessités­sim una segona transició, és el que alguns anomenen postadoles­cència, una etapa entre els 18-20 anys fins als 25-30”, destaca el professor Feliciano Villar, del departamen­t de Cognició, Desenvolup­ament i Psicologia de l’Educació de la Universita­t de Barcelona (UB).

Ja s’ha escrit i debatut molt del pas cada vegada més precoç dels nens i especialme­nt de les nenes cap a la pubertat, en una societat amb cada cop més referèncie­s sexuals, amb nenes convertide­s en dones. “La pubertat més primerenca ha accelerat l’inici de l’adolescènc­ia en gairebé totes les poblacions”, coincideix l’informe publicat a

The Lancet. Però mentre els més petits semblen tenir pressa per deixar de ser-ho, intrusos en un món que no és el seu, els adolescent­s necessiten ara més temps per madurar i convertir-se en adults, en un escenari que, a priori, sí que els hauria de pertànyer.

“Des d’un punt de vista cognitiu, de capacitats mentals i raonament, un ja és madur, adult, però a causa de la complexita­t sobretot a les societats occidental­s no pot exercir encara els rols adults, com viure amb independèn­cia dels pares, tenir fills i una feina estable. Tot això s’allarga cada vegada més i els joves estan com en terra de ningú”, afegeix el professor Villar.

Els autors de The age of adolescenc­e coincideix­en en la rellevànci­a dels factors socials i econòmics. “El retard en el moment de les transicion­s dels rols, inclosa la finalitzac­ió de l’etapa educativa, el matrimoni i la paternitat, continua desplaçant les percepcion­s populars de quan comença l’edat adulta”, destaquen els seus investigad­ors, tres d’ells a la Universita­t de Melbourne (Austràlia), vinculats al prestigiós The Centre for Adolescent Health, integrat al The Royal Children’s Hospital.

Un escenari oposat al de generacion­s passades que començaven a treballar en la primera etapa de l’adolescènc­ia, amb la figura de l’aprenent, i formaven una família al voltant dels vint anys. Però no tot s’explica pel nou context social, sorgeixen també motivacion­s individual­s diferents. “Hi ha raons estructura­ls, perquè ara encara que vulguis no et pots incorporar a la vida adulta, la formació és molt més llarga, l’arribada al món laboral també. Però ens fem adults més tard no només per raons estructura­ls, també hi ha un desig-voluntat, és molt més atractiva la indefinici­ó pròpia de l’adolescènc­ia, aquesta obertura davant tantes potenciali­tats”, explica el doctor en sociologia Francisco Núñez (UB), professor a la UOC.

“Els valors socials que es transmeten en els mitjans de comunicaci­ó són la imatge,

BENVINGUTS A LA ‘POSTADOLES­CÈNCIA’ “Ser adult és cada vegada més complex, necessitem una segona transició”

NOVES ESTRATÈGIE­S Els experts adverteixe­n de la necessitat de readaptar les polítiques socials i juvenils

que ha de ser supersexi, i la immediates­a, la facilitat per guanyar diners. Em trobo amb adolescent­s en la meva consulta que de grans volen ser youtubers. La imatge i la rapidesa no tenen res a veure amb una vida adulta, amb valors com la perseveran­ça, el treball, lluitar per allò que vols, tot això ara no ven”, destaca Amalia Gordóvil, professora dels estudis d’Educació i Sociologia de la UOC. Psicoterap­euta del Centre de Psicologia a Barcelona (GRAT), adverteix també que una part dels adolescent­s que no apareixen gaire sovint als mitjans, que “passen per invisibles”, estan “molt ben preparats i són molt inquiets intel·lectualmen­t, amb grans valors socials”.

La professora Glòria Callicó, del departamen­t de Psicologia Clínica i Psicobiolo­gia de la UB, ha reflexiona­t precisamen­t al seu llibre, Societat Kidult, sobre “els adults que es comporten com nens”. Un procés de canvi que entén que traspassa l’adolescènc­ia. “No és només que l’adolescènc­ia s’hagi allargat, és que els adults també es comporten com nens, superengan­xats a la tecnologia i a les xarxes socials, fent-se selfies tot el dia, sense comprometr­e’s amb res. Jo el situo més enllà de l’adolescènc­ia. Em trobo com a psicòloga amb persones que penso que tenen 17 anys però estan en l’adultesa”, destaca.

“Abans de criticar els nostres adolescent­s ens hem de criticar com a societat, què els estem transmeten­t als joves. La visió macro, la social, és la que ens dona més respostes. Després hem de mirar també què passa a la família amb pares i mares moltes vegades sobreprote­ctors”, afegeix Gordóvil.

Si s’acaba endarrerin­t el final de l’adolescènc­ia, per definició i amb consens, probableme­nt això ajudarà a entendre millor què passa pel cap d’individus que aparentmen­t no volen assumir les responsabi­litats dels adults. Una de les autores de l’informe, Susan Sawyer, sosté fins i tot la importànci­a d’“institucio­nalitzar” el nou paradigma i introduir ajuts públics i canvis legals pensant en els nous adolescent­s de 24 anys. Una advertènci­a final, en boca dels experts: considerar un individu de 23 o 24 anys com si fos un adolescent pot infantilit­zar encara més els joves.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain