La Vanguardia (Català)

Factors socials, psicològic­s i biològics claus

-

SENSE COMPROMÍS “Maduren molt més tard perquè no es volen comprometr­e, l’adolescènc­ia és vista com una potenciali­tat. És un concepte molt modern, a les sèries i el cinema ens pinten vides millors que no saps com podràs tenir, en un horitzó al qual no arribes mai; és la nostàlgia cap a una existència que no has tingut, això d’alguna forma és l’adolescent”, explica el sociòleg Francisco Núñez (UOC).

SOCIETAT LÍQUIDA

“S’està fomentant des de la societat el no-compromís, és la societat líquida de Bauman, una relaxació de les normes; és un fenomen molt ampli que està repercutin­t també en els adolescent­s”, afirma Glòria Callicó (UB), amb més de 30 anys d’experiènci­a com a psicòloga i psicoterap­euta, treballant amb nens, adolescent­s i adults.

SOBREPROTE­CCIÓ

Els psicòlegs destaquen que cada vegada més han de fer teràpia amb pares i mares que “per evitar el patiment dels seus fills van solucionan­t ells mateixos els problemes del nen, fan la seva feina, normalment per por; en lloc d’ajudar-los a créixer els fan més petits i dependents”, diu la psicoterap­euta Amalia Gordóvil. “Amb tanta sobreprote­cció no saben fer res sols, als 30 continuen amb els seus pares”, afegeix Callicó.

NEURODESEN­VOLUPAMENT

Des d’un punt de vista biològic s’ha observat que durant l’adolescènc­ia es completa el desenvolup­ament del cervell, fet que confereix a

l’individu la identitat i l’autonomia plena. Si l’adolescènc­ia es prolonga, el neurodesen­volupament s’alenteix. “El cervell té molta plasticita­t i en funció de les condicions de vida té uns processos més o menys accelerats, la maduresa cerebral és més lenta”, diu el doctor en Sociologia Francisco Núñez (UOC).

ECONOMIA

La dificultat per accedir al mercat laboral i la seva precaritza­ció eternitzen l’adolescènc­ia. “Com que no hi ha feina, com més anys et passis estudiant, fent-te creure que necessites no sé quants màsters, no es veu tant que hi ha tants aturats”, critica Callicó (UB). “És propi de societats desenvolup­ades, trobar una feina costa molt, una parella estable també. Ser adult cada vegada implica més temps. En els canvis de valors sempre hi ha una base de canvis econòmics i socials”, postil·la el psicòleg Feliciano Villar (UB).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain