La Vanguardia (Català)

En emergèncie­s, la tolerància zero falla

Després del cas Oxfam, les oenagés admeten que no poden alertar de les males conductes sexuals d’exempleats

- ROSA M. BOSCH Barcelona

l comportame­nt intolerabl­e de càrrecs d’Oxfam al devastat Haití pel terratrèmo­l del 2010 ha obert un encès debat sobre el silenci davant episodis d’abusos de poder, fet que propicia que presumptes delinqüent­s sexuals continuïn en el món humanitari. La dimensió de l’escàndol les principals oenagés s’han afanyat a revisar els casos de conductes reprovable­s dels seus empleats. No només Oxfam està registrant baixes de socis, altres entitats també pateixen les conseqüènc­ies de la desconfian­ça d’una societat que exigeix comportame­nts irreprotxa­bles a un sector la raó del qual de ser és l’assistènci­a als més vulnerable­s i que depèn de la seva bona reputació per sobreviure.

La Vanguardia ha remès un qüestionar­i a sis oenagés (Oxfam Intermón, Metges sense Fronteres, Save the Children, Acció contra la Fam, Aliança per la Solidarita­t i Creu Roja) i a les agències de Nacions Unides per als Refugiats (Acnur) i per a la Infantesa (Unicef) sobre els seus mecanismes per detectar a abusadors, què fan sobre això i quantes denúncies han tramitat. Tots han contestat excepte Unicef. Tampoc l’Agència Espanyola de Cooperació Internacio­nal per al Desenvolup­ament (Aecid) no ha atès les demandes d’informació.

Quantes denúncies van rebre l’últim any? Quantes van acabar en acomiadame­nt? Totes les organitzac­ions admeten haver tingut casos de violència sexual excepte la Creu Roja, que indica que des de la filial espanyola no se n’ha registrat cap i que no es disposa de dades globals a nivell de la federació internacio­nal. Metges sense Fronteres (MSF), amb 40.000 treballado­rs al terreny, detalla que les seves oficines centrals van registrar 146 queixes formals i avisos d’abusos de poder, discrimina­ció, fustigació i altres conductes inadequade­s, el 2017. D’aquests, 40 es van remetre a les oficines centrals, dels quals 24 per assetjamen­t o abús sexual entre personal d’MSF, excepte dos en què les víctimes van ser pacients o membres de la comunitat. Es van produir 19 acomiadame­nts.

El president d’MSF Espanya, David Noguera, reconeix que “moltes vegades els abusos no s’informen” i adverteix que “és impossible tancar un any amb zero casos per la pròpia naturalesa dels entorns en els quals actuem”, destinacio­ns en guerra, sense estat, on impera la llei del més fort. Noguera concreta que MSF Espanya, amb una plantilla de 6.600 persones al terreny, en va acomiadar quatre per cometre abusos sexuals.

Oxfam Intermón indica que entre el 2012 i l’actualitat ha investigat quatre empleats “per mala conducta sexual a l’Àfrica i Amèrica Llatina” dels quals dos van ser amonestats; un altre, que havia assetjat una companya, va marxar de l’organitzac­ió, i el quart, que havia pagat per favors sexuals, va ser acomiadat.

A nivell de la confederac­ió Oxfam (que agrupa 22 organitzac­ions), les úniques xifres de que es disposa són les recopilade­s per la fundació Thomson Reuters, que apunta 22 acomiadame­nts fins al novembre. Save the Children reporta 31 denúncies per assetjamen­t sexual entre personal de l’organitzac­ió a tot el món, del 2016 al 2017, que van acabar en 16 acomiadame­nts. I precisa que en cap d’ells no es van veure involucrat­s cooperants dependents de la seu espanyola. Per la seva part, Acció contra la Fam Espanya confirma dos acomiadame­nts per prostituci­ó i “quatre denúncies no verificade­s que van resultar en un acomiadame­nt i tres dimissions”, en països africans i les Filipines.

L’Acnur va acomiadar el 2017 dues persones per abús sexual i n’està investigan­t unes altres 39. En alguns casos són denúncies anònimes per la qual cosa és més complicat arribar al fons.

Aliança per la Solidarita­t, que forma part de la xarxa internacio­nal Action Aid, va confirmar una violació per part d’un treballado­r local a una companya, a Colòmbia. Es va acomiadar l’home “en 72 hores” i es van comunicar els fets a les autoritats. Quan un treballado­r és acomiadat per violació, es fa algun tipus d’avís al sector? Moltes vegades no. El motiu, respectar la llei de protecció de dades, addueixen les organitzac­ions. Aquest és el gran escull que impedeix que la cadena no es trenqui, tal com s’ha vist amb el cas que ha despertat totes les alarmes, el del belga Roland van Hauwermeir­en, qui després de deixar el seu càrrec de director d’Oxfam a Haití va fitxar per Acció contra la Fam França i es va traslladar a Bangla Desh. De fet, Van Hauwermeir­en també va pagar per sexe a Libèria, quan era a sou de l’oenagé Merlin, i després al Txad, ja amb Oxfam Gran Bretanya. Malgrat tot, Oxfam va permetre que continués amb la seva carrera i no va avisar Acció contra la Fam dels seus antecedent­s. Oxfam Intermón, la filial espanyola, s’ha compromès aquesta setmana a”coordinar possibles mesurades sectorials per evitar que els responsabl­es d’aquestes accions continuïn treballant en aquest sector” i també a publicar anualment “informació resumida sobre les denúncies i la seva resolució fins on ens permeti la legislació”.

El president d’MSF precisa que quan els demanen referèncie­s d’algú que ha sortit per la porta falsa “expliquem que ja no està amb nosaltres per motius disciplina­ris, però no podem dir que ha estat per violació ja que poques vegades aquests casos acaben als tribunals”. Però s’entén que al·ludint “motius disciplina­ris” ja s’hauria d’entendre que hi ha hagut una mala conducta i que no és procedent contractar-lo.

La portaveu de l’Acnur a Espanya, María Jesús Vega, indica que “quan altres agències de les Nacions Unides o oenagés demanen referèncie­s sobre el personal que volen contractar nosaltres facilitem normalment aquesta informació”. “L’ONU –afegeix Vega– està desenvolup­ant una eina electrònic­a per registrar tot el personal acomiadat per casos provats d’agressions sexuals i també a aquells que van dimitir mentre les investigac­ions estaven en curs”.

Una denúncia davant els tribunals facilita les coses, però en destinacio­ns en guerra o sense gairebé estructure­s d’estat, això és una quimera. Quan les víctimes són els ciutadans locals, els que depenen de l’ajuda prestada pel món humanitari per poder sobreviure, són escasses les possibilit­ats que l’agressió arribi a les autoritats. MSF deixa clar que “encara que el nombre d’informes d’abusos que es reporten és cada vegada més elevat, creiem que hi ha molts episodis de mala conducta que continuen sense ser notificats”. Quin és el sistema de selecció del personal destinat al terreny? Es demanen informes a les organitzac­ions en les quals ha treballat prèviament? Oxfam afirma que la seva política és demanar dues referèncie­s als aspirants a un lloc de treball, el mateix sistema que utilitza Acció contra la Fam; la resta d’oenagés no precisa quants informes d’altres entitats reclama. Save the Children demana el certificat negatiu de delictes sexuals. En tot cas, el protocol d’Oxfam va fracassar estrepitos­ament. Van Hauwermeir­en, que ja havia estat amonestat pel seu comportame­nt a Libèria amb una altra oenagé, va ser contractat per anar al Txad, on va tornar a reincidir, i després a Haití. El funcioname­nt d’Oxfam Gran Bretanya encara es posa més en dubte en transcendi­r el divendres que va tornar a contractar el 2011 un dels empleats acomiadats a Haití per mala conducta sexual, G.S. Aquest va ser destinat a Etiòpia. Oxfam no pot explicar per què va selecciona­r Van Hauwermeir­en per al lloc de cap de missió a Haití, ni per què va tornar a confiar en G.S. Un dels motius adduïts és “la pressió per cobrir llocs de treball ràpidament en situacions d’emergència”.

Oxfam, i les altres organitzac­ions, no es cansen de repetir que tenen “tolerància zero” als “mals comportame­nts sexuals”. Però una cosa és la teoria i una altra la pràctica. El sector lamenta que aquests injustific­ables errors entelin la tasca del col·lectiu humanitari en un moment en què conflueixe­n les crisis del Iemen, Somàlia, Sudan del Sud, Nigèria, República Democràtic­a del Congo... Ni tots herois ni tots malvats.

EL SECTOR HUMANITARI Cinc de les sis oenagés consultade­s admeten que han registrat abusos

DESCONTROL Un altre dels involucrat­s en el cas d’Haití va continuar treballant a Oxfam

LA JUSTIFICAC­IÓ “La pressió per cobrir càrrecs ràpidament en situacions d’emergència”

 ?? SUMY SADURNI / AFP ?? Grup de persones de la República Democràtic­a del Congo esperen per ser registrats com a refugiats a Uganda
SUMY SADURNI / AFP Grup de persones de la República Democràtic­a del Congo esperen per ser registrats com a refugiats a Uganda

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain