La Vanguardia (Català)

Clams per la conciliaci­ó

Les Malasmadre­s recullen 14.000 missatges amb l’angoixa dels qui no volen renunciar ni a la carrera ni als fills

- CRISTINA SEN Barcelona

Aquest divendres els clams al mur superaven llargament els 13.000. Escrits breus en els quals seguidores (i seguidors) del Club de las Malasmadre­s expressen el que tan llargament s’ha teoritzat i tan escassamen­t s’ha avançat: la conciliaci­ó avui no és possible, la conciliaci­ó entesa com un “no renuncio” ni a la carrera profession­al ni a estar amb els fills. Parlar de conciliaci­ó pot sonar a debat enquistat, però el Club de las Malasmadre­s recorre al seu ADN, a la seva condició de “comunitat emocional de mares imperfecte­s” on es comenta amb ironia, humor i emprenyame­nt les dificultat­s del seu dia a dia per capgirar el tema.

L’objectiu és convertir aquest aclaparame­nt privat en un tema públic i presentar les reivindica­cions al Congrés

Cada dia, explica Amelia Baena, arriben a aquesta comunitat virtual amb ja 500.000 sòcies moltíssims comentaris privats en els quals s’expressa la desesperac­ió, l’angoixa i les propostes de moltes dones que no volen renunciar ni a la carrera profession­al ni a veure créixer els fills però la societat els construeix un mur difícilmen­t franquejab­le. Davant aquesta allau de missatges que queden silenciats, es va decidir obrir un espai a la xarxa per convertir el privat en públic, convidar la gent a expressar-se amb l’objectiu d’estudiar totes les reivindica­cions i convertir-les en un estudi sociològic que es presentarà en la Comissió d’Igualtat del Congrés del Diputats.

Dels milers de missatges que ja s’han escrit a #RompeElMur­o la majoria se centren en la penalitzac­ió de les dones al mercat laboral i s’està posant molt d’èmfasi en la necessitat d’igualar els permisos de paternitat i maternitat com una de les poques vies possibles per revertir un problema que només es pot resoldre amb igualtat i correspons­abilitat.

Laura Baena, fundadora de les Malasmadre­s, indica que avui la possibilit­at de con- ciliar de debò –conciliar sense penalitzac­ions l’àmbit laboral– és més una utopia que una realitat. Però les malasmadre­s s’han multiplica­t per milers en aquests tres anys i ja han entrat als despatxos dels partits polítics. Trencar el mur significa que un dia mirar cap a l’altre costat sigui penalitzat.

 ??  ?? * Reproducci­ó dels missatges en el color original de la campanya
* Reproducci­ó dels missatges en el color original de la campanya
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain