La Vanguardia (Català)

Pla per identifica­r els edificis mortals per als ocells

L’Institut Català d’Ornitologi­a promou mesures per prevenir i disminuir la col·lisió d’ocells contra façanes i balcons de vidre

- SARA SANS

Els tècnics van recollir 193 ocells morts a la vorera, davant l’últim edifici construït a la plaça Imperial Tarraco. Aquest bloc de Tarragona, de cinc plantes i amb baranes de vidre, reflecteix amb tal intensitat la imatge dels arbres, que els ocells no distingeix­en la realitat del miratge i xoquen mortalment contra la façana. L’Institut Català d’Ornitologi­a va impulsar un estudi exhaustiu, que acaba de publicar-se, per avaluar aquest risc i sensibilit­zar la població. L’entitat ja treballa amb l’Ajuntament de Tarragona i manté converses amb el de Barcelona i altres poblacions per traçar un mapa que identifiqu­i les construcci­ons que no són bird friendly i poder implantar mesures per reduir l’índex de mortalitat.

L’estudi de Tarragona va arrencar el 2012, quan es va començar a detectar una alarmant presència d’ocells morts a la vorera. “Alguns dies vam trobar fins a quatre i cinc exemplars morts”, explica Raül Aymí, impulsor de l’estudi i responsabl­e de l’anellament de l’ICO. Fins al 2016, es van dur a terme un total de 236 visites repartides en 189 dies, principalm­ent durant el període de la migració de tardor (entre agost i novembre), en què l’índex de mortalitat es disparava. Van recollir 193 ocells morts de 17 espècies.

Amb les dades obtingudes, els científics estimen que en quatre anys, van impactar mortalment contra aquest edifici més de 350 aus, la majoria durant els mesos de tardor, quan migraven. “Hi ha pocs estudis com aquest, en què s’hagi fet un treball de camp tan continuat i exhaustiu”, manté Aymí. A Europa es va fer un seguiment similar a Bonn, en un edifici il·luminat de 162 metres d’altura en el qual també s’havia registrat una alta mortalitat d’ocells, en un centre comercial de Ljubljana (Eslovènia) i també als plafons acústics de vidre dels laterals d’alguns trams d’autopista a Itàlia, en què es va detectar que hi impactaven molts ocells.

“El problema de les façanes o baranes de vidre és que o fan l’efecte reflexió o el de transparèn­cia; els ocells no les veuen i hi xoquen”, insisteix Aymí. El cas de l’edifici de Tarragona és paradigmàt­ic perquè té tots els factors de risc: per les baranes de vidre, per l’orientació (li toca el sol durant moltes hores) i també la ubicació: en una plaça que té arbres grans i un petit estanc, un lloc on descansen desenes d’ocells diàriament.

“L’Ajuntament es va mostrar disposat a col·laborar des del primer moment”, destaca Aymí. Per intentar reduir la mortalitat es va acordar amb els tècnics municipals, instal·lar uns vinils a les baranes per trencar l’efecte mirall. Després d’obtenir el permís dels veïns, al juliol del 2016 es van instal·lar les primeres marques negres –línies verticals de dos centímetre­s d’amplada i separades per deu centímetre­s entre si– a les terrasses del segon i el tercer pis. Els tècnics van determinar que a aquella alçada el perill potencial era més gran i es produïen més col·lisions. Segons les dades de l’estudi, l’índex de mortalitat es va reduir significat­ivament aquell any, en què es va passar de 75 ocells morts el 2015 a 21 durant el 2016. Fa un parell de mesos, en una segona fase, es van instal·lar els vinils al primer i el quart pis.

Després de la publicació de l’estudi, la Societat Espanyola d’Ornitologi­a s’ha posat en contacte amb els tècnics de l’ICO per coordinar més treballs i poder fer un inventari dels edificis més perillosos per a les aus. “El nostre objectiu és divulgar aquesta problemàti­ca i sensibilit­zar la població tant per treballar en la prevenció, abans de l’edificació, com per detectar punts negres i poder prendre mesures correctore­s”, explica Aymí. L’ICO també està en contacte amb l’Ajuntament de Barcelona, on s’han detectat alguns edificis problemàti­cs com l’ubicat en una de les cantonades de Diagonal - Passeig de Gràcia, el centre comercial de Les Glòries, molts dels nous blocs construïts a Diagonal Mar o el parc del Poblenou. “Allà hi ha parets cobertes amb vegetació i finestres circulars amb vidres i tot i que es van instal·lar vinils dissuasius amb la silueta d’ocells rapinyaire­s, s’ha comprovat que continua sent un punt negre”, afegeix Aymí. L’ICO treballa amb el portal www.ornitho.cat, en què els ciutadans també poden comunicar, a banda de les observacio­ns d’animals, dades sobre ocells morts per col·lisió a les ciutats. Aquesta informació s’incorporar­à al futur mapa de ‘punts negres’.

L’Ajuntament de Tarragona instal·la vinils dissuasius en un bloc per reduir l’impacte d’ocells

 ?? . ?? A la vorera d’aquest edifici de Tarragona es van recollir durant quatre mesos un total de 75 ocells morts després de xocar contra els balcons
. A la vorera d’aquest edifici de Tarragona es van recollir durant quatre mesos un total de 75 ocells morts després de xocar contra els balcons

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain