La Vanguardia (Català)

Territori per a ‘foodies’

Tendències gastronòmi­ques com fermentats, fumats i picants arriben a casa

- CRISTINA JOLONCH

Quan a Mattheu Calderisi se li va acudir obrir una botiga de productes fermentats a l’Eixample, ni ell mateix no confiava a atreure la clientela de la zona. Però per sort es va equivocar. “Al principi tots els que entraven eren estrangers com jo, que sabien el que venien a buscar”. Mig any després, aquest canadenc que es va instal·lar a Barcelona fa vuit anys fugint dels hiverns gèlids de Mont-real i que acumula 27 anys d’experiènci­a elaborant fermentats, està fascinat amb la bona acceptació del seu establimen­t Ferment 9 (Sepúlveda, 135). És l’únic al món que treballa exclusivam­ent amb aquells productes vius que en el seu cas no obté per fermentaci­ó natural sinó inoculant bacteris, cosa que garanteix el procés i la conservaci­ó, sense que es generi floridu- ra. “El món dels fermentats és fascinant i cada vegada venen més persones grans a les quals el metge els ha proporcion­at la nostra adreça i els han recomanat comprar aliments amb probiòtics. Però la gent no només busca la part saludable. També busca el seu sabor”. I és que els fermentats figuren des de fa uns anys entre les tendències gastronòmi­ques i cada vegada són més els reconeguts xefs que se sumen a aquesta elaboració ancestral i produeixen els seus propis fermentats. A les prestatger­ies del seu local, pots amb quefir, te kombucha, kimchi... A la vitrina olives amb taronja, cogombrets, amanida mediterràn­ia, xucrut, quefir de coco...

Són productes que estan de moda i que la gent s’interessa a comprar o preparar ella mateixa: “Hi ha qui entra amb cert prejudici però quan els expliquen que el pa, el vi o el iogurt són fermentats entenen que és una cosa absolutame­nt normal”. Creixen els clients que li compren els productes que ells fermenten a l’obrador que tenen habilitat a l’entresolat de la botiga, on aviat començaran a impartir tallers, i també creix la demanda dels pots en els quals venen els bacteris necessaris per fer a casa els seus propis fermentats. “El formatge vegà està cada vegada més de moda, i la gent ve per preparar a casa des d’un formatge blau a un camembert vegà”. Calderisi, de mare anglesa i pare del sud d’Itàlia, recorda que en la seva vida sempre van ser presents els fermentats. “El meu millor amic era coreà i quan a casa seva vaig tastar el kimchi (col xinesa fermentada a l’estil coreà), amb 13 anys, l’endemà li demanava que la seva mare m’ensenyés a preentusia­smen parar-lo”. Des d’aleshores va quedar atrapat en aquell món de bacteris i d’ingredient­s vius.

També a Roof Stop s’han apuntat a la tendència dels fermentats, en el seu cas pel sistema de fermentaci­ó natural. Però el seu plat fort són els fumats, una altra de les tendències en auge. La parella formada per Carla Rodamilans i Buster Turner han convertit el seu pastrami en un dels de més èxit de Barcelona. Però també tenen assidus el salmó, el sorell, l’ànec o la mantega que fumen, com tot, de manera artesana. L’èxit del local de l’Eixample en el qual organitzen sopars per degustar les seves carns i peixos fumats i els seus adobats i fermentats els va animar a obrir fa uns mesos una botiga. A Rooftop Smokehouse Charcuteri­e (Parlament, 19), venen altres embotits i carns però el que triomfa són els seus clàssics: el pop fumat, el pastrami, l’ànec... “Tenim clients tan friquis com nosaltres, als quals els aquestes preparacio­ns. I quan algú entra confós, sense saber molt bé la mena de negoci que és, acaba provant i els agrada”.

En la mesura que triomfen cuines de diversos llocs del món, el picant, fonamental en moltes cultures culinàries, també està de moda. Però a ningú al món no se li havia acudit obrir una botiga com Picants Curtidillo, fins que ho va fer Ricard Feduchi. Aquest dissenyado­r apassionat dels picants va aixecar fa uns mesos la persiana d’aquest petit establimen­t amb degustació al costat del seu restaurant Fragments Cafè. Es tracta d’un lloc perfecte per deixar-se aconsellar i entrar, a poc a poc, sense presses, sense por, en aquesta estimulant escala del que pica poc, molt... o massa?

 ?? PICANTS CURTIDILLO ??
PICANTS CURTIDILLO
 ?? ANA JIMÉNEZ ??
ANA JIMÉNEZ
 ?? ROOFTOP SMOKEHOUSE ??
ROOFTOP SMOKEHOUSE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain