La Vanguardia (Català)

La il·lusió

-

Et toca a Tu

Intèrprets: Nikolaj Znaider, violí; Ilona Krzywicka, soprano; Cor Lieder Càmera, Madrigal, Amics de la Unió; OBC Director: Kazushi Ono

Lloc i data: L’Auditori (16-18/II/18)

La música transforma, sí, però molt lentament, per això no interessa als polítics quadrienna­ls; es vincula a la consciènci­a, s’allunya de l’oportunism­e. Davant els llimbs d’aquests polítics, els músics i L’Auditori treballen i fan arribar a l’escenari sacralitza­t de l’OBC resultats de l’experiènci­a Et Toca a Tu, aquest any compartida amb Manresa (Institut Guillem Catà i la Coral Escodines) i materialit­zada per membres de l’OBC, fins i tot pel seu director, Ono, i gairebé un centenar d’estudiants de secundària il·lusionats i amb un gran compromís. El compositor Arnau Tordera va escriure per a ells la cantata Illa Esperança. En to èpic, la gran orquestra (reforçada amb Esmuc) i la Big Band Guillem Catà va acompanyar les veus dels joves. Una prèdica modesta, sincera, que contrasta amb l’esperit de “pastor evangelist­a” que anima la Simfonia núm. 3 de Britten, sense emocionar i que va tancar el programa commemoran­t el centenari del compositor. Aquesta obra del 1963 té un final homofònic i llagrimós: el relator reprèn, i després comprèn a Déu, a qui vol consolar.

Un moment sensible va ser el de l’excel·lent Nicolaj Znaider al violí en el Concert núm. 1 de Bruch; quin so eficaç i alhora primigeni, amb bona interrelac­ió de l’orquestra, en particular els violins, amb el discurs del solista. Al mig vam escoltar un innecessar­i i difícil Saló Mèxic de Copland; en lloc de comptar cal cantar i tocar en llibertat, per evitar una versió quadricula­da i allunyada de l’essència.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain