La Vanguardia (Català)

El Japó proposa la jubilació més enllà dels 70 per falta de mà d’obra

-

El Govern japonès ha donat llum verda a unes quantes mesures que permetin als seus ciutadans prolongar la seva vida laboral més enllà dels 70 anys davant la falta de mà d’obra. L’executiu va assegurar divendres que buscaria assentar les diferents propostes amb una reforma legal l’abril del 2020, a més d’estudiar l’opció d’augmentar l’edat de jubilació obligatòri­a dels 60 als 65 anys per a uns 3,4 milions de funcionari­s.

Actualment els ciutadans japonesos poden triar començar a cobrar la seva pensió per jubilació a qualsevol edat entre els 60 i els 70 anys, amb augments de la renda per als treballado­rs que opten per endarrerir la seva retirada per sobre dels 65 anys.

El Japó té l’esperança de vida més alta de tot el món, mentre que la seva taxa de natalitat se situa en rècords negatius en els últims cent anys. En les quatre pròximes dècades, la població japonesa es reduirà dels actuals 127 milions a 88 milions d’habitants, segons les estimacion­s del Govern.

A causa de la seva estructura demogràfic­a i de la caiguda de l’estricta normativa d’immigració, el país pateix el dèficit de mà d’obra més acusat des de la dècada dels setanta. El primer ministre nipó, Shinzo Abe, impulsa polítiques per pressionar els ciutadans a mantenir-se en actiu fins a edats avançades com a part de les seves polítiques per augmentar la productivi­tat. A més, el Govern va assegurar aquesta setmana que donaria suport a les empreses que elevin la seva edat de jubilació obligatòri­a. La majoria d’empreses del país obliguen els seus empleats a retirar-se als 60 anys.

Les mesures proposades pel Japó ofereixen certes claus sobre com països com Alemanya, Itàlia, la Xina o Corea del Sud poden mantenir la productivi­tat laboral de països amb una població envellida.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain