La Vanguardia (Català)

Les cúpules de PDECat i ERC compareixe­n al Suprem

L’Alt Tribunal no estudia enviar avui a presó Marta Pascal i Marta Rovira El jutge podria ordenar la detenció d’Anna Gabriel si eludeix la citació

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

Amb les declaracio­ns de Marta Rovira, secretària general d’ERC, i Marta Pascal, coordinado­ra general del PDECat, es reprèn avui al Tribunal Suprem (TS) l’última ronda de compareixe­nces acordades pel jutge del cas 1-O, Pablo Llarena. Aquest bloc el va iniciar dimecres passat l’exdiputada de la CUP Mireia Boya, que –al contrari dels anteriors compareixe­nts– va negar que la declaració unilateral d’independèn­cia (DUI) hagués tingut un caràcter simbòlic.

La citació de Rovira i Pascal es produeix com a investigad­es i en la seva condició de dirigents de forces polítiques que, paral·lelament a la seva tasca a prop del Govern de la Generalita­t destituït, han donat suport al projecte independen­tista en termes de mobilitzac­ió social, amb l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural. És molt poc probable que el magistrat Llarena prengui mesures cautelars greus –és a dir, que decreti presó incondicio­nal– amb relació als compareixe­nts en aquest bloc de declaracio­ns.

La ronda la completara­n l’expresiden­t Artur Mas; la presidenta de l’Associació de Municipis per la Independèn­cia (AMI), Neus Lloveras –citats tots dos demà–, i l’exportaveu de la CUP, Anna Gabriel, que ha estat cridada per tancar amb la seva declaració aquesta ronda dimecres vinent. Només la no presentaci­ó de Gabriel –que és a Suïssa, ultimant la preparació de la seva defensa i aclarirà demà quin serà la seva decisió– suposaria que el jutge acordés la seva crida i cerca. I caldria veure si el jutge donaria o no a aquesta ordre efectes internacio­nals, perquè el Suprem no vol repetir un pols com el que hi va haver al principi de la causa amb l’expresiden­t Puigdemont a Brussel·les.

La intenció de la Sala Penal és, en canvi, que tota entrega pendent se sol·liciti en el moment del processame­nt, el mes d’abril vinent, una vegada que es formulin les acusacions concretes contra tots els encausats. La Fiscalia, en canvi, podria demanar que se sol·licités l’entrega com més aviat millor. Amb Suïssa hi ha tractat d’extradició, cosa que no ha evitat alguna fricció en el passat, com quan Espanya va denegar el lliurament de l’enginyer italofranc­ès Hervé Falciani, que va proporcion­ar a la justícia espanyola múltiples dades rellevants sobre defraudado­rs fiscals.

Pel que fa a les dues dirigents que declaren avui, la posició de Marta Rovira és més delicada que la de Marta Pascal, d’acord amb els informes de la Guàrdia Civil que són a la causa del Suprem. Els esmentats atestats atribueixe­n a Rovira un activisme especialme­nt destacat amb relació a la preparació de l’1-O.

En tot cas, el fet que ni la Fiscalia ni l’acció popular, exercida pel partit polític Vox, no hagin pres cap iniciativa contra elles les últimes setmanes –ni contra la resta de citats en aquest bloc– allunya en teoria la perspectiv­a de mesures cautelars severes, com ara la presó preventiva. Els fiscals i l’acció popular prendran sobre la marxa, una vegada sentides les declaracio­ns, la decisió de demanar o no la imposició de cautelars.

Tot i que les acusacions sol·licitessin les mesures més greus, com la presó incondicio­nal, és improbable que el magistrat les acordi, d’acord amb les decisions preses anteriorme­nt en aquesta matèria. El fet, en efecte, és que Llarena només manté a la presó quatre –Junqueras, Forn, Sànchez i Cuixart– dels 28 imputats en aquest procés. Malgrat això, no cal descartar de manera absoluta que se’n proposin altres de menys severes, com la fixació d’una fiança o la retirada del passaport i la prohibició de sortir d’Espanya cap a altres països europeus, on la presentaci­ó de l’esmentat document no és indispensa­ble.

El que és obvi, en tot cas, és que tots els citats en aquesta ronda de declaracio­ns continuara­n imputats després de ser interrogat­s. I també és més que probable que, encara que estiguin en llibertat, figurin entre els acusats quan es dicti la correspone­nt ordre de processame­nt, i que, per tant, al seu dia s’hagin d’asseure a la banc dels acusats.

El jutge Llarena va imputar els sis dirigents d’aquest bloc mitjançant una interlocut­òria dictada el 22 de desembre passat, l’endemà que es tanquessin els col·legis electorals en què es va votar en les autonòmiqu­es del 21-D. El magistrat va donar a conèixer la seva resolució aquest dia precisamen­t amb la finalitat de no influir en la campanya dels comicis, ja que els nous imputats eren líders destacats de les seves respective­s forces polítiques.

La resolució de Llarena exposava que “els fets que s’investigue­n s’han pogut desenvolup­ar sota la direcció i coordinaci­ó d’un conjunt de persones entre els quals hi podria haver els presidents i portaveus dels grups parlamenta­ris independen­tistes del dissolt Parlament, així com els presidents i se-

LES COMPAREIXE­NTS Rovira i Pascal obren avui un altre bloc de declaracio­ns davant el jutge Llarena

LES ACUSACIONS

Ni el fiscal ni l’acció popular no han demanat fins ara cautelars EL PES DELS ATESTATS La secretària general d’ERC declararà en situació delicada per la seva tasca l’1-O

LA INCÒGNITA

La CUP anuncia que Gabriel aclarirà demà si pensa anar al Suprem

cretaris generals dels partits polítics independen­tistes i la presidenta de l’Associació de Municipis per a la Independèn­cia (AMI)”. L’antecedent immediat d’aquesta resolució era una altra interlocut­òria, dictada pel jutge l’11 de desembre passat, en què ordenava a la Guàrdia Civil l’elaboració d’un informe sobre els dirigents que sembla que van prendre part en les reunions del comitè estratègic format per a la preparació de l’1-O.

L’atestat que va rebre el magistrat en resposta a la seva iniciativa assenyalav­a els dirigents citats en aquesta ronda de declaracio­ns com a integrants de l’esmentat comitè i, en definitiva, com els qui “van dissenyar, van orientar, van dirigir i van controlar” la implantaci­ó del projecte independen­tista. D’aquí venen, per tant, les citacions de tots ells com investigat­s.

Pel que fa a la possible incomparei­xença de Gabriel, la dirigent va emetre ahir un comunicat en què es va queixar que “la persecució política a l’independen­tisme pren noves formes i assoleix nous espais”. En espera que aclareixi si compareixe­rà davant el jutge, PP i Ciutadans van instar a atendre la crida judicial. Andrea Levy (PP) va dir que Gabriel “haurà de retre comptes per totes les seves responsabi­litats” davant el jutge “perquè no hi ha escapismes que valguin”. Lorena Roldán (Ciutadans) va afirmar que espera que Gabriel “reti comptes davant la justícia”, perquè altrament “hi haurà un altre pròfug del procés”.

Fonts de la CUP, al seu torn, van confirmar que l’exdiputada és a Suïssa i ha consultat amb un advocat helvètic –Olivier Peter– expert en matèria d’extradició.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? La dirigent de la CUP Anna Gabriel, ara a Suïssa, dirà demà si va a declarar
LLIBERT TEIXIDÓ La dirigent de la CUP Anna Gabriel, ara a Suïssa, dirà demà si va a declarar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain