La Vanguardia (Català)

Israel amenaça l’Iran i carrega contra l’acord nuclear

Netanyahu mostra una peça d’un dron iranià abatut pels israelians

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

La Conferènci­a de Seguretat de Munic va viure ahir un moment tens quan el primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, va mostrar una peça d’un suposat dron iranià (a la foto) abatut per l’exèrcit israelià. Amb aquest gest, Netanyahu va voler avisar el règim de l’Iran que hi hauria represàlie­s en cas d’agressions iranianes a Israel des de territori sirià i va advertir que l’acord nuclear amb Teheran facilita la ingerència de l’Iran a la regió.

Les distàncies curtes en fòrums informals, on es troben cara a cara governants del món que no solen coincidir, poden donar lloc a episodis de saló que reflecteix­en les grans tensions globals. Va passar ahir a la Conferènci­a de Seguretat de Munic (MSC), que en la seva 54a edició ha reunit a la capital de Baviera des de divendres una vintena de caps d’Estat i de Govern i uns 50 ministres d’Exteriors i de Defensa.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, que assistia per primera vegada a aquesta cita alemanya de renom mundial, va pujar a l’estrada i va afirmar que l’acord nuclear internacio­nal del 2015 amb l’Iran ha envalentit al règim, que segons el seu parer continua provant d’adquirir capacitat nuclear, i aspirar, així, a modificar els equilibris a l’Orient Mitjà.

En una de les seves típiques intervenci­ons amb un toc escènic, Netanyahu va desafiar al ministre d’Exteriors iranià, Muhammad Javad Zarif, que havia de prendre la paraula més tard. “No posin a prova la determinac­ió d’Israel”, va alertar Netanyahu mentre brandava un fragment de metall que va assegurar que formava part d’un dron iranià procedent de Síria abatut la setmana passada per l’exèrcit israelià després d’entrar al seu espai aeri. “Això és un tros de dron iranià. Ho reconeix vostè, senyor Zarif? Hauria, perquè és seu”, va interpel·larlo el mandatari israelià. Netanyahu va amenaça l’Iran de represàlie­s en cas d’agressió a Israel des de Síria.

Més tard, l’al·ludit Zarif va replicar-li titllant de “circ còmic” les frases de Netanyahu, a qui va acusar d’intentar amagar d’aquesta manera els problemes que té al seu país. En diverses investigac­ions, la brigada antifrau de la policia israeliana ha acusat formalment el primer ministre de frau i suborn. Netanyahu ha assegurat que no pensa dimitir, però la seva figura està tocada.

“Si els interessos de l’Iran no es garanteixe­n, l’Iran respondrà seriosamen­t”, va advertir Zarif, que va qualificar de delirant el motiu de Netanyahu per atacar l’acord nuclear iranià “sense cap alternativ­a”. Segons Netanyahu, el pacte per parar el programa nuclear de l’Iran a canvi d’aixecar les sancions “ha deslligat un perillós tigre a la nostra regió, i més enllà”. L’acord va ser subscrit per l’Iran i els cinc països amb dret de veto al Consell de Seguretat de l’ONU (la Xina, els Estats Units, França, el Regne Unit i Rússia) més Alemanya.

John Kerry, ex-secretari d’Estat dels EUA, i un dels artífexs de l’acord, també present ahir a la Conferènci­a de Munic, va afirmar que considerar que l’Iran està a prop de tenir capacitat nuclear militar és “bàsicament incorrecte”. Segons Kerry, és crucial que l’acord es mantingui. El president dels Estats Units, Donald Trump, no ho veu així. Amb tot, el gener passat Trump va prorrogar l’aixecament de sancions, però va avisar que no ho tornarà a fer al maig, quan toca renovar-lo, si persisteix­en els seus dubtes sobre la pertinènci­a de l’acord.

Segons Netanyahu, aquest acord

 ??  ??
 ?? LENNART PREISS / AFP ?? Netanyahu mostra un mapa amb la influència de l’Iran a l’Orient Mitjà, que s’estén des del Iemen fins a Síria i el Líban
LENNART PREISS / AFP Netanyahu mostra un mapa amb la influència de l’Iran a l’Orient Mitjà, que s’estén des del Iemen fins a Síria i el Líban

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain