La Vanguardia (Català)

Ievgueni Prigozhin

Ievgueni Prigozhin, acusat de finançar la ‘fàbrica’ de trols que llançaven missatges per influir en els comicis dels EUA

- Moscou. Correspons­al GONZALO ARAGONÉS

El fiscal que investiga la possible ingerència russa en les eleccions dels Estats Units del 2016 assenyala Prigozhin, amic de Putin, com el mecenes de la fàbrica que suposadame­nt va enviar milers de missatges falsos per influir en el vot final.

Al darrere de l’atac més eficaç dut a terme amb èxit contra la democràcia més poderosa del món hi ha un home que va començar els seus negocis venent frankfurts en un quiosc de Sant Petersburg. Es diu Ievgueni Prigozhin, el mateix que va aixecar un petit imperi empresaria­l i l’home que, segons l’acusació que Robert Mueller, fiscal especial dels Estats Units per al Russiagate, va cuinar l’atac massiu amb missatges falsos que havien decantat la victòria per a Donald Trump. Mueller apunta que amb Prigozhin es va finançar el grup de 12 trols i tres entitats russes que van utilitzar les xarxes socials per entabanar americans incauts i intentar tergiversa­r els resultats de les presidenci­als del 2016.

Al contrari de la diplomàcia russa, que ha qualificat de “pura xerrameca sense fets” i “acusacions absurdes”, Prigozhin manté la calma. “Els americans són gent molt emocional; veuen el que volen veure. Jo els tinc un gran respecte. No estic en absolut enfadat per ser en aquesta llista. Si volen veure el diable, deixem-los”, va ser l’únic que va declarar, segons l’agència Ría Nóvosti.

Segons la premsa russa, Prigozhin, de 56 anys, forma part d’un grup d’empresaris coneguts i lleials al president rus, Vladímir Putin. Sembla que el cap del Kremlin li guarda una certa admiració, i en diverses ocasions ha convidat als seus restaurant­s alts mandataris de visita a la ciutat del riu Neva. Putin “va veure com vaig aixecar el meu negoci començant amb un quiosc”, va dir Prigozhin en una ocasió a la revista local Gorod 812. L’èxit, a més, sembla que no li ha pujat al cap, i no li cauen els anells per deixar el càrrec de gran cap i passar a servir a taula els clients, com es veu en fotografie­s del 2010, quan Putin va visitar una de les seves empreses encarregad­a de distribuir menjar a escoles públiques.

La relació amb el Kremlin li ha permès alhora expandir els seus negocis. A més de col·legis, Prigozhin ha començat a prestar els seus serveis de càtering també a les casernes militars. Els últims anys ha diversific­at els negocis i té participac­ió en empreses petroliere­s que han enviat contractis­tes russos a Síria.

Prigozhin va néixer el 1961 a la llavors Leningrad. Va estudiar en una escola orientada als esports i després del 1977 va intentar convertir-se en un esquiador de fons profession­al. Però els seus somnis van fracassar el 1981, quan va ser condemnat per robatori i frau a dotze anys de presó. En va complir nou i va aconseguir la llibertat poc abans de la desintegra­ció de l’URSS.

Després de tornar a intentar-ho amb l’esquí i un fracassat pas per la universita­t, va tornar a començar centrant-se en els negocis. Va obrir una cafeteria de menjar ràpid, més tard alguns quioscos i finalment restaurant­s de qualitat a Sant Petersburg i Moscou. Un d’aquests, Stáraya Tamózhnaya (La vella duana), va obrir el 1996. Segons el mateix relat de Prigozhin a la revista

Elit society, aviat tenia entre els clients alts funcionari­s, incloent-hi Vladímir Putin, que llavors treballava a l’Ajuntament.

El 1998 va obrir un restaurant de luxe en un vaixell anomenat New Island. Aquí va ser on Putin va portar a sopar el 2001 el president de França, Jacques Chirac, i el 2002, George W. Bush.

Els seus negocis de càtering van començar el 1996 amb la creació de Concord Catering, dedicada a proveir col·legis. El 2012 l’empresa va fer un salt qualitatiu i va començar a distribuir menjar a l’exèrcit rus. La Fundació de Lluita contra la Corrupció, de l’opositor Aleksei Navalni, assegura que els últims anys ha aconseguit contractes estatals per valor d’almenys 2.500 milions.

El Departamen­t del Tresor dels EUA ja va sancionar Prigozhin el desembre del 2016 al·legant que les seves empreses Concord Management i Concord Catering proveïen un gran suport a alts oficials russos, incloent-hi la construcci­ó d’una base militar a prop de la frontera amb Ucraïna, que, segons Washington, s’utilitzava per desplegar les tropes russes.

El diari Delovói Peterburg el col·locava l’any passat al lloc 83 entre els multimilio­naris de la ciutat, amb 11.000 milions de rubles, gairebé 160 milions d’euros. Però l’aventura que més interessa als investigad­ors de Robert Mueller és l’Agència d’Investigac­ió d’Internet, una fàbrica de trols des d’on es creu que operaven blogaires i comentaris­tes d’internet per llançar milers de missatges i influir i distorsion­ar la realitat.

Segons l’acusació de Washington, Prigozhin hi és al darrere, i es va reunir freqüentme­nt el 2015 i 2016 amb Mijaíl Bistrov, un excoronel de la policia que es creu que és el principal responsabl­e de la fàbrica. L’objectiu era organitzar una campanya de desinforma­ció anomenada Projecte Lakhta que el setembre del 2016 ja tenia un pressupost d’1,2 milions de dòlars.

Facebook, Twitter i Google han identifica­t l’Agència d’Investigac­ió d’Internet com la font principal de missatges sobre temes que provoquen divisió als EUA, que inclou raça, religió, lleis sobre armes o drets dels homosexual­s, i que això es va fer més intensamen­t durant la campanya de les eleccions presidenci­als del 2016. Segons Facebook la fàbrica va penjar a la xarxa 80.000 peces. El contingut d’aquestes peces va arribar a més de 126 milions de nord-americans.

Prigozhin somiava a ser esquiador olímpic, va anar a la presó i després va obrir restaurant­s, on va conèixer Putin

 ??  ??
 ?? POOL / REUTERS ?? Ievgueni Prigozhin
POOL / REUTERS Ievgueni Prigozhin

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain