La Vanguardia (Català)

Els temes del dia

-

El diari reflexiona sobre els reptes de seguretat que ha d’afrontar Europa i també aborda el preocupant retard en el procés de maduració dels joves avui dia.

ENTENEM per adolescènc­ia el període vital que ve després de la infantesa i comprèn des de la pubertat fins al desenvolup­ament complet de l’organisme. Per definició és una època de canvi i per tant de crisi, en la qual l’ésser humà viatja des d’una etapa inicial en què depèn dels seus progenitor­s, fins a una altra en la qual ja pot assumir el paper de persona adulta i obrar amb autonomia.

Encara que aquest període temporal varia en funció de les diferents cultures –no és el mateix l’adolescènc­ia en una tribu de la selva amazònica que en una societat avançada–, hi ha cert consens a situar-lo entre els 10 i els 19 anys. Si més no aquest és el marc establert per l’Organitzac­ió Mundial de la Salut. Malgrat això, i atesa l’evolució de la societat occidental, un estudi recent proposa d’ampliar l’etapa de l’adolescènc­ia, començant-la també als deu anys, però allargant-la fins als 24. I, en conseqüènc­ia, suggereix estudiar les reformes legals que resultin pertinents.

A primera vista, sembla paradoxal que en una època en què els adolescent­s, estimulats per les noves xarxes de comunicaci­ons, experiment­en un despertar vital i sexual més primerenc, es proposi d’allargar la durada d’aquest període. Més aviat semblaria que el que comença més aviat s’ha de consolidar més aviat, i no pas més tard. Però, tot i això, es donen circumstàn­cies que abonen aquesta proposta d’extensió de l’adolescènc­ia. Per exemple, l’allargamen­t dels processos formatius acadèmics, les dificultat­s per accedir al mercat laboral, la prolongada permanènci­a en el domicili patern, l’ajornament dels matrimonis –la mitjana d’edat a Espanya se situa en els 35 anys per als homes i en els 32 per a les dones (nou més tard que el 1975)– o la consegüent dilació de la paternitat.

A més d’aquests factors, diguem-ne estructura­ls, n’hi ha d’altres de tipus psicològic i cultural, que conviden a la reflexió. Perquè aquests joves que prorrogara­n l’adolescènc­ia han crescut de vegades entre les coordenade­s del joc, de l’hedonisme, de cert narcisisme i de la satisfacci­ó immediata dels desitjos. La vida adulta requereix quelcom més que el cultiu d’aquestes preferènci­es: requereix esforç, fermesa i capacitat de resistènci­a. I aquestes eines s’han d’adquirir en el període formatiu central, que és l’adolescènc­ia.

No tindria sentit resistir-se a aquesta ampliació de l’adolescènc­ia. Però seria bo que en el seu transcurs els joves experiment­essin, al costat de les últimes comoditats de la dependènci­a, els primers rigors de l’edat adulta. Només així s’armarà degudament els adolescent­s perquè afrontin bé les exigències vitals.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain