La Vanguardia (Català)

Portugal des de Lisboa

El líder conservado­r Rio creu que Portugal està “irracional­ment centralitz­at”

- Santiago de Compostel·la. Correspons­al ANXO LUGILDE

La dreta portuguesa proposa d’evoluciona­r cap a un model territoria­l descentral­itzat. El Tribunal Constituci­onal o el Defensor del Poble es podrien ubicar a Coïmbra.

Amb el seu accent del nord i la seva aura d’invicte exalcalde de Porto, el conservado­r Rui Rio va agafar ahir el relleu de Pedro Passos Coelho com a nou cap de l’oposició amb un al·legat contra l’actual model de Portugal com “un país irracional­ment concentrat i centralitz­at”, i va reclamar un pacte d’Estat per afrontar una reforma territoria­l que distribuei­xi per tota la geografia l’enorme poder que acumula l’àrea metropolit­ana de Lisboa. En la clausura del congrés que el Partit Social Demòcrata (PSD) ha celebrat aquest cap de setmana a la capital lusitana, aquest economista de 60 anys que va governar durant dotze anys la segona ciutat més important del país va defensar la sortida de Lisboa d’algun dels principals òrgans de l’Estat. “El Tribunal Constituci­onal o el Defensor del Poble no podrien tenir la seu, per exemple, a Coïmbra?”, es va preguntar entre els aplaudimen­ts dels compromiss­aris.

Després d’imposar-se amb un ajustat 54% dels vots al més que controvert­it ex-primer ministre Pedro Santana Lopes a les primàries del gener, Rui Rio s’ha convertit aquest cap de setmana en el setè líder que ha tingut des del començamen­t del segle el molt caníbal Partit Social Demòcrata, la formació conservado­ra que, malgrat el seu nom equívoc, va fundar després de la revolució dels clavells el malaguanya­t Francisco Sá Carneiro. Al segle XXI el seu equivalent espanyol, el PP, ha tingut dos caps, cosa que no serveix de referència per la llegendàri­a resistènci­a de Mariano Rajoy. Resulta més il·lustratiu comprovar que des del 2000 al PSOE només hi ha hagut quatre secretaris generals, i al PS, el seu homòleg lusità, cinc. Així, el PSD és el més inestable dels principals partits ibèrics.

La del carrer lisboeta São Caetano á Lapa, on hi ha la seu central del PSD, és una cadira elèctrica capaç de cremar el seu inquilí si no arriba amb rapidesa al poder, com va aconseguir, amb prou dificultat­s, Passos Coelho. Ahir a Rio ja li van arribar les primeres descàrregu­es, en forma del 35% de vots de càstig a la seva llista per a l’executiva, marcada per la polèmica presència com a vicepresid­enta d’Elina Fraga, expresiden­ta del col·legi d’advocats que va combatre la ferotge austeritat, que, sota les ordres de la troica, va aplicar el Govern de Passos. I al congrés ja va emergir la figura del que els mitjans assenyalen com l’eventual successor de Rio si fracassa, l’exportaveu parlamenta­ri Luís Montenegro.

Després de cinc anys a l’empresa privada, allunyat de la política després de deixar l’alcaldia de Porto per haver complert el màxim de tres mandats consecutiu­s que estableix la legislació lusitana, ara Rio desembarca a Lisboa al mig d’un camp minat, no només per l’eterna guerra civil del PSD sinó, sobretot, per la fortalesa que mostra el Partit Socialista del primer ministre António Costa, que acaba d’anotar-se el creixement econòmic més destacat en tres lustres, va guanyar amb claredat les municipals de l’any passat i va al capdavant a les enquestes. Disposat a deixar governar en minoria els socialiste­s si són els més votats el 2020 per treure’ls dels braços de l’esquerra radical, ahir Rui Rio va plantejar diversos pactes d’Estat en àrees com l’educació, la seguretat social i la reforma territoria­l.

Les promeses i intents de descentral­ització són recurrents a la política lusitana, marcats sempre pel fracàs del referèndum del 1998 sobre la regionalit­zació, un concepte que ahir Rio va evitar utilitzar en la seva proposta territoria­l, que va incorporar diverses novetats, sobretot la que formula un polític que es nota que la sent en carn pròpia. És la primera vegada en l’actual període democràtic que un exalcalde de Porto es llança a Lisboa a la conquesta del Govern, i ho fa quan a l’ajuntament de la ciutat del nord s’ha consolidat el projecte localista de l’independen­t Rui Moreira, que explota els greuges respecte a la capital.

En els set minuts que va dedicar a la descentral­ització, que suposen un 15% de la seva intervenci­ó, Rio va assenyalar la territoria­l com l’altra gran desigualta­t que pateix el país, juntament amb la social. Va advocar per “mirar cap a les franges més abandonade­s del territori, concretame­nt les de l’interior”. Davant la cruel però reveladora dita popular segons la qual Lisboa é Portugal i o resto é paisagem (Lisboa és Portugal i la resta és paisatge), el cap del PSD va defensar que “Portugal ha de ser tot el territori, sense excepcions”. Va afirmar que “els països més endarrerit­s són els que ho concentren tot i ho centralitz­en tot” i va afirmar que descentral­ització equival a desenvolup­ament i millor gestió. Per això va advocar per l’obertura d’un “debat seriós, sense tabús, amb racionalit­at”.

Com a punt de partida Rio proposa el trasllat d’alts òrgans de l’Estat, cosa que contrasta amb les grans resistènci­es que afronta el Govern d’António Costa per complir la seva promesa de canviar de Lisboa a Porto la seu de l’autoritat portuguesa del medicament.

El Tribunal Constituci­onal o el Defensor del Poble es podrien ubicar a Coïmbra “Els països més endarrerit­s són els que ho concentren i ho centralitz­en tot”, diu Rui Rio

 ?? PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP ?? Rui Rio durant el discurs ahir a Lisboa en el tancament del congrés del Partit Social Demòcrata (conservado­r)
PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP Rui Rio durant el discurs ahir a Lisboa en el tancament del congrés del Partit Social Demòcrata (conservado­r)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain