La Vanguardia (Català)

On és el PSOE?

El PSOE fa mesos que està més pendent de les seves lluites internes que de presentar un projecte sòlid als ciutadans. Ha passat de puntetes sobre la crisi catalana i veu com Ciutadans li comença a disputar el segell d’alternativ­a

- EN DIAGONAL Jordi Juan jjuan@lavanguard­ia.es

Els socialiste­s estan més pendents de les seves lluites que de presentar un projecte. Han passat de puntetes sobre la crisi catalana i Ciutadans apareix més com a alternativ­a.

Però, i el PSOE? On és el PSOE? La batalla pel control del centredret­a entre el PP i Ciutadans i el conflicte català ocupa tota l’atenció mediàtica de la vida política espanyola. I el principal partit de l’oposició sembla que ha adoptat el paper de l’ós letàrgic en un procés d’hibernació, esperant moments millors per treure el cap del cau. La celebració dissabte del comitè federal ha estat una de les poques oportunita­ts que s’ha donat Pedro Sánchez per fer-se sentir. Després de la profunda crisi que va viure el seu partit amb la seva defenestra­ció i el seu posterior retorn al poder, Sánchez sembla més pendent de posar ordre en el partit socialista que de construir un discurs cap a l’exterior. Així, la gran novetat del comitè federal de dissabte passat va ser l’aprovació del nou reglament intern del PSOE que en el fons suposa atorgar més poder al secretari general i a les bases en detriment dels tradiciona­ls òrgans de representa­ció. El focus per al PSOE és alinear el partit amb la direcció i evitar futurs cops de mà dels barons. No va ser casual que al comitè no assistissi­n quatre dels set presidents autonòmics del partit: Susana Díaz (Andalusia), Ximo Puig (Comunitat Valenciana), Javier Fernández (Astúries) i Francina Armengol (les Balears), i només un dels altres tres, Guillermo Fernández Vara (Extremadur­a) es va quedar a la votació, ja que se’n van anar abans Javier Lambán (Aragó) i Emiliano García Page (Castella-la Manxa).

Deliberada o no, certament l’estratègia del PSOE a la crisi amb el govern de Catalunya ha estat la de fer seguidisme del PP de Mariano Rajoy, tot i disposar del PSC, amb una forta implantaci­ó a Catalunya i amb un Miquel Iceta amb possibilit­ats d’obtenir un més bon resultat que el del popular Xavier García Albiol. Els socialiste­s van optar per una estratègia conservado­ra de cedir el protagonis­me al Govern en el seu pols amb la Generalita­t, tant si sortia bé com si sortia malament, i evitar terceres vies que els poguessin implicar rebuig entre els ciutadans espanyols. Res d’experiment­s a Catalunya: el PSOE al costat del Govern i ja hi haurà altres temes per marcar distàncies. Però a l’hora de la veritat, Podem i Ciutadans han acaparat molt més protagonis­me en les sessions de control al Govern al Congrés que els mateixos diputats socialiste­s. I la pregunta s’ha fet pertinent: On és el PSOE?

Si anem a l’estimació de vots que fa el CIS, la conclusió és que el PSOE està pràcticame­nt on estava en les eleccions de juny de 2016. Llavors va obtenir el 22,7% dels vots i l’últim sondeig de gener, el CIS troba el seu suport en el 23,1% dels enquestats. En aquests dos anys ha arribat a caure a 19,9% en plena crisi pel lideratge del partit a l’abril del 2017 i a pujar al 24,9% al juliol d’aquest mateix any amb la tornada de Sánchez al lideratge del partit. Aquests vaivens l’han deixat pràcticame­nt al mateix lloc i no s’ha aprofitat de la caiguda del PP, que ha passat del 33% que va obtenir el 26-J al 26,3% que ara li dona el CIS. El que sí que s’ha sabut aprofitar de la caiguda del PP ha estat Ciutadans, que ha passat del 13% obtingut en les últimes generals al 20,7% que ara li pronostica el CIS. És a dir, als socialiste­s els ha sortit un seriós competidor en el seu afany de reconqueri­r el poder. La fi del bipartidis­me té aquestes coses. El PSOE i el PP s’han anat alternant al capdavant dels governs d’Espanya aprofitant el desgast del partit que manava. Més que pels seus mèrits, l’alternança ha vingut més marcada pel descrèdit i el cansament del president sortint. Així Aznar va destronar González, Zapatero a Aznar i Rajoy a Zapatero. Ara ja no hi pot haver aquesta alternança perquè en cas que a Rajoy li arribés la seva hora (que també està per veure), Sánchez ja no és l’única alternativ­a. A la seva dreta té un Rivera que va creixent i a la seva esquerra un Podem, que amb forta implantaci­ó a moltes comunitats amb les seves pròpies marques, no és la IU d’Anguita. Per tot això, el PSOE ja no pot esperar que el Govern li acabi caient de l’arbre com una fruita madura. És qüestió de recuperar la iniciativa.

 ?? PACO CAMPOS/ EFE ?? Cristina Narbona, Pedro Sánchez i Adriana Lastra dissabte al comitè federal
PACO CAMPOS/ EFE Cristina Narbona, Pedro Sánchez i Adriana Lastra dissabte al comitè federal
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain