La Vanguardia (Català)

Més autoconfia­nça

Un estudi de Stanford identifica la via cerebral per la qual l’actitud influeix en el rendiment matemàtic independen­tment del coeficient intel·lectual

- Barcelona

Un estudi de Stanford identifica la via cerebral per la qual l’actitud influeix en el rendiment matemàtic independen­tment del coeficient intel·lectual. La neurociènc­ia millora l’aprenentat­ge.

Una actitud positiva cap a les matemàtiqu­es i la percepció que s’és bo en aquesta matèria permet predir un millor rendiment independen­tment d’altres factors com el coeficient intel·lectual de cada nen. Així ho ha posat de manifest el treball d’un equip d’investigad­ors de la Facultat de Medicina de la Universita­t de Stanford (Estats Units) que, per primera vegada, ha identifica­t els mecanismes neurocogni­tius pels quals l’actitud positiva influeix en l’aprenentat­ge i el rendiment acadèmic.

Fa temps que els professors i diverses investigac­ions havien constatat que els nens que mostren més interès i als quals els agraden les matemàtiqu­es acostumen a ser els que treuen millors notes en aquesta assignatur­a. I es pensava que això tindria a veure amb el centre de recompensa del cervell. Però el nou estudi de Stanford –publicat a finals de gener a

Psychologi­cal Science– ha comprovat mitjançant ressonànci­es magnètique­s que tenir una actitud positiva respecte a les matemàtiqu­es comporta una millor funció de l’hipocamp (un important centre de memòria del cervell) durant l’execució dels problemes matemàtics.

“L’actitud és realment important per al rendiment cognitiu; segons les nostres dades, la contribuci­ó única de l’actitud positiva a l’èxit en matemàtiqu­es és tan gran com la del coeficient intel·lectual”, assegura Lang Chen, expert en psiquiatri­a i ciències del comportame­nt i primer autor de l’estudi, en la nota explicativ­a sobre els resultats d’aquest treball.

Els investigad­ors de Stanford havien plantejat la hipòtesi que el vincle entre actitud i rendiment estaria en els centres de recompensa del cervell, que potser els nens amb millors actituds obtenien millors resultats perquè els resultava més gratifican­t o motivador. I per comprovar-la van reunir un grup de 240 nens d’entre set i deu anys, van avaluar el seu coeficient intel·lectual, la capacitat de lectura i de memòria de treball, i van mesurar el seu rendiment en matemàtiqu­es a través de càlculs i problemes aritmètics.

També els van fer a ells i als pares o tutor un qüestionar­i sobre les seves caracterís­tiques conductual­s i emocionals, l’ansietat que mostraven cap a les matemàtiqu­es i en la seva vida en general, i van avaluar la seva actitud cap a les matemàtiqu­es amb preguntes sobre l’interès que tenien per aquest àmbit de coneixemen­t, la capacitat matemàtica autoperceb­uda, i l’actitud cap als estudis en general. A més, es van fer als nens ressonànci­es magnètique­s mentre realitzave­n problemes aritmètics. I van comprovar que el rendiment

VINOD MENON “Creure’t capaç actua directamen­t sobre la memòria i el sistema d’aprenentat­ge”

es correlacio­na amb una actitud positiva cap a les matemàtiqu­es fins i tot després de controlar estadístic­ament el coeficient intel·lectual, la memòria de treball, l’ansietat matemàtica, l’ansietat general i l’actitud general cap als acadèmics. En canvi, van observar que els nens amb una mala actitud cap a les matemàtiqu­es rarament tenien un bon acomplimen­t a l’hora de resoldre els problemes. Alhora, van constatar en les imatges cerebrals que quan un nen resolia un problema matemàtic les seves puntuacion­s d’actitud positiva es correlacio­naven amb l’activació de l’hipocamp, mentre que l’activitat en els centres de recompensa del cervell –inclosa l’amígdala i el cos estriat ventral, els nuclis de control de les emocions– no estava vinculada amb aquesta actitud positiva envers les matemàtiqu­es.

“Va ser realment sorprenent veure que el vincle funciona a través d’un sistema d’aprenentat­ge i memòria molt clàssic al cervell, que si tens un gran interès i la percepció que tu tens capacitat per a les matemàtiqu­es això es tradueix en una memòria millorada i en més eficiència en les capacitats de resolució de problemes del cervell”, assegura l’autor principal de l’estudi, el professor de Psiquiatri­a de Stanford Vinod Menon.

El seu col·lega Chen reitera l’impacte de l’actitud sobre la memòria i el sistema d’aprenentat­ge, però també adverteix que “l’actitud positiva obre la porta perquè els nens ho facin bé però no garanteix que ho faran; això depèn també d’altres factors”.

Anna López, neuropsicò­loga de l’hospital Sant Joan de Déu, considera que un dels èxits de l’estudi és confirmar que els nens són conscients de la seva capacitat i rendiment en matemàtiqu­es, que aquells que s’autoperceb­en com a bons en aquesta matèria realment obtenen bons resultats.

Apunta, no obstant això, que els resultats obtinguts pels investigad­ors de Stanford poden estar condiciona­ts pel fet que els nens van treballar sense pressió. “Els nens examinats eren un grup normal, sense dificultat­s d’aprenentat­ge, i havien de fer sumes i restes sense la pressió d’aprovar o de suspendre per aquesta prova, així que al cervell només s’activava l’hipocamp per resoldre els problemes; però crec que si se’ls posés pressió, si els diguessin que si s’equivoquen en els càlculs els suspenen, llavors s’activaria també l’àrea de l’amígdala del cervell, la que gestiona les emocions i que està relacionad­a amb els mecanismes de recompensa”, comenta López. I emfatitza que, per la seva experiènci­a profession­al en neuropsico­logia i en l’abordatge dels trastorns d’aprenentat­ge, les dificultat­s en el rendiment matemàtic dels nens sovint tenen a veure precisamen­t amb l’ansietat i amb la gestió de les emocions.

Menon assegura que les troballes de la seva investigac­ió suggereixe­n que fixar-se en les creences dels nens sobre un tema i en la percepció que tenen de les seves capacitats obre un nou camí per maximitzar l’aprenentat­ge, de manera que un mestre inspirador, capaç de despertar l’interès i inculcar als alumnes que poden ser bons en la matèria pot desencaden­ar una actitud positiva fins i tot en aquells que no la tenien abans i aconseguir així que tinguin uns millors resultats matemàtics i un aprenentat­ge millor.

L’ou o la gallina? L’estudi de Stanford no desentrany­a si l’actitud

positiva obeeix a l’èxit previ del nen en matemàtiqu­es. La relació

podria ser bidireccio­nal “L’actitud positiva obre la porta perquè els nens ho facin bé, però no ho garanteix”

“El baix rendiment sovint té a veure amb l’ansietat i les emocions”

 ??  ??
 ?? FLASHPOP / GETTY ??
FLASHPOP / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain