La Vanguardia (Català)

Unipost, sense opcions

La companyia, en concurs de creditors des del juliol, afronta un tancament ordenat

- LALO AGUSTINA

L’operador postal d’una branca de la família Raventós esgota avui el termini donat pel jutge per buscar un comprador. La firma serà liquidada.

Unipost, operador postal propietat d’una branca de la família Raventós, es veu precitada a la liquidació i al tancament ordenat. Avui acaba el termini que va donar a l’empresa Raúl García Orejudo, titular del jutjat mercantil número 7 de Barcelona, perquè es presentés una oferta seriosa per la unitat productiva de la companyia, en concurs de creditors des del juliol passat. I, malgrat el dur ajust dut a terme i els contactes amb multitud de fons nacionals i internacio­nals, la direcció de la companyia no té res.

En aquestes circumstàn­cies, l’única alternativ­a ja és el cessament del negoci. L’empresa, tal com va deixar clar l’informe del despatx d’advocats Jausas –que exerceix l’administra­ció concursal– presentat a començamen­ts de desembre de l’any passat, no és viable. Aquesta anàlisi, juntament amb les tensions de tresoreria constants i el deterioram­ent de la situació, és el que va motivar que Jausas demanés al jutge que obrís la fase de liquidació el 15 de desembre. Tot i això, el jutge, després d’atendre les al·legacions de la direcció de l’empresa, li va donar una última oportunita­t l’11 de gener: Unipost va obtenir llavors un termini extraordin­ari de 40 dies per trobar un salvador.

Però no ha estat possible. Malgrat les promeses als treballado­rs de Pablo Raventós, conseller delegat, en les últimes setmanes, la dura realitat s’ha acabat imposant. No ha aparegut cap comprador amb un pla de viabilitat creïble i els recursos necessaris per emprendre’l.

Ara, el jutge haurà de prendre

Fundada el 2001, la companyia dirigida per Pablo Raventós suma set anys en pèrdues i vendes en picat

una decisió que diverses fonts consultade­s asseguren que només pot ser una: declarar l’empresa en liquidació per vendre tots els actius i fer front així a uns deutes que, en el moment de la presentaci­ó del concurs, superen els 50 milions d’euros. La xifra es veurà incrementa­da per les indemnitza­cions als treballado­rs i les despeses derivades de la liquidació.

La idea és fer un tancament ordenat, liquidant els contractes dels clients de manera coordinada i tancant els centres així que es vagin quedant sense activitat. És un procés que està perfectame­nt preparat. De fet, a finals de gener, es va activar la segona fase de l’expedient de regulació d’ocupació (ERO) per a 361 treballado­rs i es van clausurar 24 centres a tot Espanya. Aquestes últimes accions es van sumar als 442 treballado­rs afectats prèviament, que ja s’han desvincula­t d’Unipost des de principis d’any. Fundada el 2001 per la fusió de tres petites companyies de missatgeri­a, Unipost és el primer operador postal privat. La competènci­a amb Correus i alguns errors en la gestió n’han precipitat el final, que arriba després de set anys en pèrdues i una caiguda en la facturació.

 ?? CRISTINA GALLEGO / ARXIU ?? Persianes avall a Unipost
CRISTINA GALLEGO / ARXIU Persianes avall a Unipost

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain