La Vanguardia (Català)

L’iranià Zarif qualifica de “circ còmic” el relat de Netanhayu del dron

-

indica una estratègia d’apaivagame­nt que només contribuei­x a atiar el conflicte. Ahir fins i tot el va comparar amb l’acord firmat a Munic entre diverses potències europees i l’Alemanya de Hitler, que no va aconseguir aturar l’expansioni­sme del líder nazi malgrat fer-li concession­s, ni va evitar la Segona Guerra Mundial. En efecte, a certa distància de l’Hotel Bayerische­r Hof, on transcorri­a la MSC, encara s’alça el palau –ara seu d’una escola de música– que el setembre del 1938 va acollir la Conferènci­a de Munic, en la qual França, el Regne Unit i Itàlia van acceptar que l’Alemanya nazi s’annexionés la regió txecoslova­ca dels Sudets, de parla alemanya. Txecoslovà­quia ni tan sols va ser convidada a participar-hi.

“Demano no repetir els errors del passat; l’apaivagame­nt no funciona mai”, va argumentar Netanyahu. “A mesura que l’Estat Islàmic s’encongeix, l’Iran avança; està intentant establir aquest imperi permanent per tot l’Orient Mitjà des del sud, al Iemen, però també mirant de crear un territori pont, de l’Iran a l’Iraq, passant per Síria, el Líban i Gaza; és una evolució molt perillosa per a la nostra regió”, va afirmar el mandatari israelià. Però l’actitud iraniana, segons ell, podria conduir paradoxalm­ent a acostar àrabs i israelians, i fins i tot a aconseguir la pau palestino-israeliana.

LA MIRADA DE L’ARÀBIA SAUDITA El titular d’Exteriors va acusar l’Iran de tots els problemes actuals de l’Orient Mitjà

De fet, a Munic el ministre d’Exteriors saudita, Adel bin Ahmed al Jubeir, li va fer eco, ja que va denunciar “els errors” de l’acord nuclear i va apostar per augmentar la pressió sobre l’Iran, país que va responsabi­litzar de tots els problemes actuals de l’Orient Mitjà. Així, el ministre saudita va acusar l’Iran de fer una política expansioni­sta a la regió donant suport a Hizbul·lah al Líban, a Hamàs als territoris palestins, al president sirià Baixar al-Assad en el conflicte a Síria, i als rebels huthis en la guerra civil del Iemen.

“Volem veure un canvi fonamental en la conducta de l’Iran”, va reclamar el cap de la diplomàcia saudita. Anteriorme­nt, el seu homòleg iranià havia qualificat d’“innecessàr­ia” la rivalitat creada a la regió entre l’Aràbia Saudita i l’Iran. Sobre la conferènci­a va caure ahir la notícia de l’accident d’un avió iranià, en el qual es donaven per morts els 66 passatgers. Benjamin Netanyahu va donar les seves condolence­s en públic. “No estem en conflicte amb el poble iranià, només amb el règim que els turmenta”, va afirmar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain