La Vanguardia (Català)

Mor a Síria un voluntari espanyol de les milícies kurdes

- FÉLIX FLORES Dohuk (Iraq). Enviat especial

Samuel Prada León, nascut a Orense fa 24 anys, va morir el 10 de febrer a Afrin (Síria) mentre combatia a les files de les milícies kurdes contra l’exèrcit turc. Les Unitats Populars de Protecció, o YPG, van emetre ahir un comunicat en què van anunciar la mort del milicià, que es feia dir Baran Galicia, i d’un voluntari francès, Olivier François Jean Le Clainche, Kendal Breizh , en la mateixa jornada al front de Khinderise. Encara que les YPG no van aclarir les circumstàn­cies en què van caure, sembla probable que es tractés d’un bombardeig turc.

Dos dies després moria en enfrontame­nts entre les YPG i l’exèrcit sirià a la província de Deir ez-Zor un voluntari holandès, Sjoerd Heeger, Baran Sason. Les milícies kurdes de Síria van informar de les tres morts en el mateix comunicat, molt llarg, en termes elogiosos i d’agraïment.

La guerra contra l’Estat Islàmic a Síria i l’Iraq ha atret voluntaris d’arreu del món, en bona part seduïts pel caràcter declaradam­ent revolucion­ari i d’esquerres dels kurds als seus cantons del nord de Síria, coneguts en conjunt com a Rojava. Així, Samuel Prada i Le Clainche es van allistar l’estiu passat i, després d’un mes d’instrucció

Acord entre els kurds i Damasc perquè tropes sirianes entrin al cantó d’Afrin, atacat per Turquia

militar, van participar a les campanyes contra l’Estat Islàmic a Al-Raqqa i Deir ez-Zor. El gener passat, quan l’exèrcit turc va irrompre al cantó kurd d’Afrin, a l’oest de Síria, van decidir quedar-se a les files de les YPG.

La campanya turca d’Afrin, que té el suport de milícies sirianes d’oposició al règim, bona part de tall islamista, compleix avui un mes i podria tenir un final ràpid, no per inesperat menys lògic. Fonts de les YPG van confirmar ahir a la tarda que tropes sirianes entraran a Afrin en qüestió d’un parell de dies i “assegurara­n les fronteres”. Així que es va produir la invasió turca, els kurds van fer aquesta petició a Damasc, que no va tenir resposta fins aquesta setmana. Però les negociacio­ns no s’han acabat, assenyalav­en ahir a la nit. D’aquesta manera, a l’exèrcit turc no li caldrà lluitar per intentar avançar. Els progressos turcs en un mes han estat magres i els dos últims dies les seves forces no han registrat gaire activitat, aparentmen­t a l’espera de com anaven les negociacio­ns entre Damasc i els kurds, encara que un comunicat de les YPG assenyalav­a ahir que “dissabte al vespre i també diumenge de matinada les rodalies de la ciutat d’Afrin van ser bombardeja­des amb armes i avions”.

L’aspiració de Turquia –ja des del començamen­t de la guerra siriana, ara fa set anys– és obrir una zona tampó al sud de la seva frontera amb Síria lliure de la presència kurda, amb la qual cosa aquest acord, segons com es materialit­zi, la podria beneficiar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain