La Vanguardia (Català)

Dimiteix el secretari de la CDU, el partit de Merkel

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

La democristi­ana CDU, el partit que presideix la cancellera alemanya, Angela Merkel, pateix una baixa a la cúpula ara que es prepara per a un possible nou Govern de gran coalició amb els socialdemò­crates de l’SPD. Peter Tauber, secretari general de la Unió Cristiana Demòcrata (CDU), deixarà avui el càrrec, segons mitjans alemanys.

Tauber, de 43 anys, considerat persona de confiança de Merkel, no va participar en les recents negociacio­ns amb l’SPD per motius de salut. Va ser operat el mes passat d’una malaltia intestinal i s’està refent. Tot i això, Der Spiegel assenyalav­a a la seva edició digital que, segons fonts de la CDU, Tauber no dimiteix del càrrec per raons de salut, i havia madurat la decisió fa temps.

Secretari general del partit des del desembre del 2013, Peter Tauber també carregava amb crítiques després del fluix resultat electoral del setembre passat, en què la CDU va guanyar els comicis però amb un magre 33%. Als sectors més conservado­rs de la CDU se’ls retreia el seu èmfasi en la política de refugiats i la seva defensa del matrimoni homosexual. De fet, va participar només tangencial­ment en la redacció del programa electoral, que va fer Peter Altmaier, un altre polític pròxim a la cancellera.

El seu substitut serà elegit al congrés que la CDU celebrarà a Berlín el dia 26, programat perquè el miler de delegats aprovin el pacte de gran coalició amb l’SPD. Però perquè aquest Executiu es materialit­zi falta un altre pas de resultat incert: la seva ratificaci­ó en referèndum pels 463.723 militants socialdemò­crates, que faran un veredicte que se sabrà el 4 de març.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain