La Vanguardia (Català)

Trump acusa l’FBI d’investigar-lo a ell i no seguir el pistoler de Florida

El president ataca Obama, Clinton i la seva administra­ció, però no Rússia

- Nova York. Correspons­al FRANCESC PEIRÓN

Era una aposta guanyadora. Ningú no va dubtar que el president dels Estats Units utilitzari­a els errors en la investigac­ió de l’autor de la matança de l’institut de Parkland per beneficiar-se’n.

L’espera ha estat breu. “Molt trist que l’FBI no fes cas dels molts senyals sobre el pistoler de l’escola de Florida. Això no és acceptable. Van dedicar massa temps a provar la confabulac­ió de la campanya Trump amb Rússia. No hi ha confabulac­ió”, va afirmar.

Aquest és un més de la tanda de tuits en què, des de dissabte a la nit i durant el dia ahir, va deixar anar el seu rampell d’ira. No se’n va deslliurar ni l’expresiden­t Obama, ni Hillary Clinton, ni els demòcrates del Congrés, ni la CNN ni, fins i tot, el seu propi conseller de seguretat, H.M.McMaster.

Ociós a la seva mansió de Mara-Lago, el president dels Estats Units es va sentir ofès contra tothom, tret de Rússia, malgrat que és l’enemic que va utilitzar “tàctiques de guerra” per manipular les eleccions del 2016. Segons la imputació a tretze russos, aquests van actuar amb la intenció de perjudicar Clinton i beneficiar Trump. Però ell en fa una lectura parcial. Només el preocupa la seva reputació, per sobre del país.

Així, en un altre missatge menysprea els mecanismes de control del poder establerts en un sistema democràtic. “L’objectiu de Rússia era crear discòrdia, ruptura i caos als EUA. Gràcies als comitès del Congrés, a les investigac­ions i al partit de l’odi, ells han tingut èxit més enllà dels seus somnis més salvatges. A Moscou estan rient molt fort. Amèrica, sigues intel·ligent”. Cosa que va sonar a suggerimen­t d’autòcrata.

De l’acusació formulada pel fiscal especial, Robert Mueller, només remarca que no hi ha referèncie­s que els seus col·laboradors de campanya actuessin a posta en una conspiraci­ó que accepten els responsabl­es d’intel·ligència.

Què importa que siguin càrrecs nomenats per ell per poder-los atacar. McMaster va reconèixer dissabte a Alemanya el que Trump continua sense acceptar: que Rússia va intervenir a les eleccions. “Al general McMaster se li va oblidar dir que no va tenir cap impacte en el resultat, o que els russos no el van modificar, i que l’única confabulac­ió va ser entre Rússia i la corrupta Hillary i els demòcrates”.

Una altra andanada se la va dirigir a Adam Schiff, el legislador que lidera els progressis­tes a la comissió d’investigac­ió del Congrés, víctima habitual i que va insultar com “el monstre de les filtracion­s sense control”. Per a Trump, per fi Schiff va afirmar una cosa correcta, perquè “comença a culpar l’administra­ció Obama”.

Es basa en el fet que l’operació russa va arrencar el 2014 i Schiff es va limitar a comentar que Obama podria haver fet més.

Hi va haver qui va matisar que, en cas d’haver transcendi­t més l’acció d’Obama –el seu govern va engegar la investigac­ió–, Trump hauria parlat de cop d’Estat. De fet, en contradicc­ió amb aquesta suposada inacció, Trump acusa el seu predecesso­r d’espiar-lo.

“Els russos se’n riuen”, afirma en un tuit en què menysprea els mecanismes de control del Congrés

 ?? SEBASTIEN NOGIER / EFE ?? Trump i el líder nord-coreà Kim Jong-un, protagonis­tes aquest cap de setmana del carnaval de Niça
SEBASTIEN NOGIER / EFE Trump i el líder nord-coreà Kim Jong-un, protagonis­tes aquest cap de setmana del carnaval de Niça

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain