La Vanguardia (Català)

Déu, armes i gais, les tres claus

- Juan M. Hernández Puértolas

Després d’una reforma fiscal que afavoreix fonamental­ment les grans corporacio­ns i els sectors més acomodats de la societat i l’anunci de les grans línies d’un pressupost amb retallades significat­ives als ajuts socials, com és possible que aquella part de l’electorat blanca, masculina, sense estudis superiors i amb feines d’escassa qualificac­ió continuï manifestan­t el seu suport al president Trump?

Per mirar de trobar una resposta ens remuntarem a un episodi de la campanya electoral del 2008, en què Barack Obama disputava la nominació presidenci­al del Partit Demòcrata a Hillary Clinton. En vigílies de les primàries de Pennsilvàn­ia, el futur president es va referir a la classe treballado­ra a les velles ciutats industrial­s delmades per la pèrdua d’ocupació en els termes següents: “S’amarguen, s’aferren a les armes o a la religió o a l’antipatia cap a la gent que no són com ells, o al sentiment antiimmigr­atori o al sentiment antilliure comerç com una vàlvula d’escapaLa ment de les seves frustracio­ns”. frase va provocar una enorme polèmica però, curiosamen­t, ajuda a explicar una dècada després on resideix una gran part del suport sociològic a Trump; en les tres ges, per les seves lletres inicials en anglès: God (Déu), guns (armes) i gais.

En efecte, una de les claus de la victòria de Trump el 2016 va ser que el votés el 80% de la població blanca que professa la denominaci­ó evangèlica, la més significat­iva en nombre de feligresos de la religió protestant. Amb una interpreta­ció sovint literal, venjativa i apocalípti­ca dels textos sagrats, els repel·leix el que consideren degradació moral imperant des de la impia Nova York fins a un Hollywood i un San Francisco que per ells són l’equivalent a Sodoma i Gomorra. El candidat Trump els va cuidar a la campanya, tot i que en qualsevol cas és curiós que el seu ídol sigui un home poc proper als temples i amb una vida sentimenta­l tan agitada, incloent-hi una presumpta relació amb una actriu porno amb el nom Stormy Daniels (Tempestuos­a Daniels).

Això de les armes ja és molt carregós, si no fos tan tràgic, i cal conèixer a fons l’Amèrica profunda per trobar una interpreta­ció plausible a aquest deliri. Poden morir quatre, quaranta o quatre-centes persones en el pròxim tiroteig sense que en grans zones del país, des de Montana a Texas, des de Virgínia de l’Oest a Colorado, la població exigeixi als seus representa­nts electes que restringei­xin la venda d’armes de foc. L’absurda però implacable teoria és que els delinqüent­s sempre aconseguir­an una arma, així que els ciutadans que respecten la llei en necessiten una altra per defensar-se. Trump es va mostrar a la campanya electoral com un apassionat defensor de la segona esmena de la Constituci­ó, la que proclama l’inalienabl­e dret de portar armes, davant l’entusiasta aplaudimen­t –i el suport financer– de l’NRA, el lobby armamentís­tic.

El del prejudici antigai és més sibil·lí –l’homofòbia a la Nova York on va créixer i va prosperar Trump és un pecat capital–, però de tant en tant hi ha algun gest, com quan va pretendre prohibir la presència de transsexua­ls a l’exèrcit o el Departamen­t de Justícia es va personar en un tribunal federal per permetre que les empreses poguessin acomiadar els seus empleats pel fet de ser homosexual­s. Aquests gestos no tenen gaire recorregut legal, però deixen clar què pensa el primer mandatari.

 ?? GERALD HERBERT / AP ?? Diumenge de dol. La First United Methodist Church de Coral Springs (Florida) va recordar ahir les 17 víctimes de Parkland
GERALD HERBERT / AP Diumenge de dol. La First United Methodist Church de Coral Springs (Florida) va recordar ahir les 17 víctimes de Parkland
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain