La Vanguardia (Català)

Un altre accident d’avió posa en evidència la precarieta­t aèria iraniana

- CATALINA GÓMEZ Teheran. Servei especial

Un avió de la companyia Aseman Airlines amb 65 persones a bord que cobria la ruta Teheran-Iasuj, al sud-oest de l’Iran, es va estavellar ahir quan sobrevolav­a la serralada dels Zagros i no hi ha gaire esperança de trobar superviven­ts. Aquest accident se suma al llarg historial de catàstrofe­s àrees des de la revolució islàmica, el 1979, i les sancions econòmique­s. Des d’aleshores, hi ha hagut prop de 1.900 morts en 31 accidents.

L’avió EP3704 es va enlairar a Teheran a les vuit del matí i hauria desaparegu­t del radar 50 minuts després sense que el pilot hagués donat cap senyal d’alerta. Va ser en aquell moment que les autoritats van començar la recerca.

Les males condicions climàtique­s i d’accessibil­itat del terreny han endarrerit la recerca. “Vam poder rastrejar un dels mòbils d’un passatger i vam localitzar el lloc de l’accident. Tot i això, encara no hem trobat la carcassa”, va assegurar ahir a la nit el director del centre d’emergència.

Segons aquest senyal, l’avió, un ATR-72, de fabricació francesa, es trobaria en els pendents de la muntanya Dena, a 3.000 metres d’altitud. Fins ahir a la nit havia estat impossible arribar al lloc i identifica­r les restes de l’aeronau des de l’aire. Els helicòpter­s no havien aconseguit sobrevolar l’àrea.

La descoordin­ació dels funcionari­s de l’aerolínia va crear una gran confusió entre els familiars dels passatgers. Un portaveu d’Aseman va dir que els 60 passatgers, entre els quals hi ha un menor, i els sis tripulants havien mort. Fins i tot circulava una llista de passatgers. Hores més tard, l’aerolínia va rectificar per dir que no podia confirmar les morts. També es va saber que un dels noms que apareixia en la llista havia perdut l’avió.

Aseman Airlines és la tercera aerolínia en importànci­a al país i es caracterit­za per arribar a llocs remots com ara Iasuj, capital de l’empobrida província de Kohgiluyeh-Boyer Ahmad. Com la resta de companyies aèries a l’Iran, tenen la flota envellida i moltes dificultat­s per trobar en el mercat negre els recanvis per a les aeronaus. Però a diferència d’Iran Air i Mahan Airways –les altres dues aerolínies grans del país–, Aseman no passa els controls de seguretat europeus. L’avió accidentat era el més vell d’aquesta companyia i havia estat sense volar set anys per problemes tècnics.

Després de l’acord nuclear del 2015, l’Iran té tractes amb Boeing i Airbus per renovar la flota. Però el futur d’aquesta negociació, com també el de la seguretat aèria de l’Iran, passa per la voluntat del president dels Estats Units, Donald Trump, que s’oposa a l’acord.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain