La Vanguardia (Català)

Recitar Maiakovski en va

Escàndol a l’escola russa pel vídeo d’una alumna llegint versos obscens del gran poeta revolucion­ari

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Els versos del poeta més revolucion­ari de Rússia, Vladímir Maiakovski, no deixaven indiferent ningú fa un segle. En l’era de les xarxes socials, on tot es difon a l’instant i es contrasta més aviat poc, no pot estranyar que unes estrofes provocador­es que se li atribueixe­n encenguin tot un país. No en va l’escriptor va ser un dels símbols de la Revolució Russa. Va passar la setmana passada al krai (districte) de Primorie, una regió de l’Extrem Orient rus, al mar del Japó, en el moment en què es va començar a difondre per internet un vídeo gravat per un telèfon mòbil en una de les escoles locals d’aquella regió en què una alumna recitava dos poemes atribuïts a Maiakovski.

Era una classe de literatura de secundària que va tenir lloc l’1 de febrer, en què cada alumne havia d’escollir i llegir un poema de Maiakovski. Llegir l’obra d’un dels clàssics russos del segle XX, màxim representa­nt del futurisme, no seria estrany si no fos perquè els poemes llegits en el vídeo d’internet utilitzen un llenguatge obscè i eròtic que ha provocat l’enuig dels funcionari­s del Ministeri d’Educació i que ha arribat fins i tot a la Duma de Moscou.

La professora d’aquella escola, situada en una població rural del districte d’Olga, està ara en el punt de mira. I més aviat per haver permès que de la boca de la seva alumna sortissin gripaus i serps que no pas perquè es llegissin a classe uns versos que no formen part de l’obra oficial del gran poeta. Els títols dels esmentats poemes, L’himne dels

onanistes i Estic tombat sobre una dona aliena, no han fet més que augmentar l’horror dels responsabl­es educatius.

“Tots estem en estat de xoc. Estem verificant l’incident. I encara no entenem del tot la reacció de la professora: estava asseguda, escoltava, reia... A més, no és una professora jove, té 52 anys. El professor, quan prepara la lliçó, proposa un tema: la lírica de Maiakovski, poemes sobre la dona o la pàtria, per exemple. Aquest és el mètode d’ensenyamen­t correcte. I no que sigui l’alumne el que esculli i que el professor no controli el procés”, explicava Ielena Máltseva, la responsabl­e d’Educació del districte d’Olga al

krai de Primorie. Segons aquesta funcionàri­a, la professora hauria d’haver aturat la lectura immediatam­ent, però no ho va fer. La mateixa mestra implicada va explicar al Canal 5 de televisió que els responsabl­es d’Educació estan parlant tant amb els alumnes com amb ella. També s’hi han personat responsabl­es dels òrgans de seguretat. A l’alumna l’espera el psicòleg i la professora, que es va identifica­r com a Elvira Iúrevna, creu que “hi ha possibilit­ats” que l’acomiadin. Els responsabl­es d’Educació, tot i això, han negat que la facin fora.

L’incident ha arribat fins i tot al Parlament rus. La vicepresid­enta de la comissió sobre Família, Dona i Menors, Ielena Vtoríguina, ha subratllat que tota la culpa no ha de recaure en la professora. “No es pot dir, per descomptat, que el que ha succeït sigui normal. I aquestes entremalia­dures dels alumnes no s’haurien de tornar a repetir-se, però abocar tota la culpa a la professora no és correcte ni just”, ha argumentat. “A més de l’escola, també hi ha la família, la societat i internet, que influeix, en la formació de la personalit­at”.

Enmig de l’escàndol, diversos especialis­tes han posat en dubte que els esmentats poemes sortissin de la ploma de Maiakovski. “D’ell és el poema Per a vostè i algun altre. Però no va escriure res més amb llenguatge obscè”, assegura Aleksandr Uixakov, de l’Institut Gorki de Literatura Universal.

Tampoc no ha estat aliena als fets la família del poeta. La seva reneboda, Svetlana Volódina, ha confirmat que aquest tipus de composicio­ns van ser molt rares en Maiakovski. I recomana “molts altres versos” que l’alumna del krai de Primorie hauria pogut escollir. “Té versos meravellos­os sobre l’amor i sobre la vida. Hi ha 20 volums amb les seves obres i tria precisamen­t això? No m’agrada. Això desacredit­a el poeta i tota la seva altra obra. No és representa­tiu, i de cap manera no és necessari llegir-lo ni saber-lo, sinó oblidar-lo”, ha afegit, defensant l’obra del seu avantpassa­t.

Els experts dubten que els poemes siguin de Maiakovski i Educació inicia una investigac­ió

 ?? KIRILL KUKHMAR / GETTY ?? Classe de literatura russa Als alumnes de secundària se’ls demana que triïn poemes de Maiakovski sobre la dona,
l’amor i la pàtria
KIRILL KUKHMAR / GETTY Classe de literatura russa Als alumnes de secundària se’ls demana que triïn poemes de Maiakovski sobre la dona, l’amor i la pàtria
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain