La Vanguardia (Català)

Remors municipals

- Francesc-Marc Álvaro

La desfilada d’aquesta setmana de polítics catalans sobiranist­es davant del Tribunal Suprem confirma que l’Estat vol i necessita tallar el cap de tots els partits compromeso­s amb la independèn­cia, una idea que no ha estat oficialmen­t prohibida però que –segons les interlocut­òries judicials– és prou “perillosa” per poder justificar la presó preventiva de Junqueras, Forn, Sánchez i Cuixart. Vagin o no a la presó els dirigents que declararan davant del jutge Llarena, les seves respective­s trajectòri­es ara són en mans de la justícia espanyola i han entrat, per tant, en una zona incerta que, a més, influeix en aquells que han de prendre decisions per fer govern i tirar endavant la legislatur­a. En aquells que han demostrat un nivell de discrepànc­ia estratègic­a tan profund que està malbaratan­t la victòria electoral del 21-D.

Mentrestan­t, en un altre lloc, hi ha qui ja pensa en les eleccions municipals del 2019, sobretot els alcaldes i els quadres locals, que hauran d’arremangar-se per continuar en el càrrec o per intentar fer un canvi en el seu consistori. Als pobles i ciutats el personal del PDECat, ERC i la CUP fan les seves previsions i les seves sumes i restes en un escenari en què caldrà estar amatents a alguns fenòmens: la consolidac­ió o no del vot a Cs, les oscil·lacions dels comuns, la resistènci­a del PSC i, sobretot, les hipotètiqu­es aliances per

El 155 farà menys probables els acords entre PDECat i socialiste­s, importants –fins ara– en diverses poblacions

formar governs locals sobiranist­es, un ideal que no va concretar-se de manera generalitz­ada després dels comicis del 24 de maig del 2015. El 155 farà menys probables els acords entre neoconverg­ents i socialiste­s, importants –fins ara– en diverses poblacions.

ERC estarà pendent de la seva lenta però continuada entrada en territoris metropolit­ans i el PDECat s’enfrontarà a la possibilit­at de convertir l’experiènci­a de Junts per Catalunya en una marca adaptada a l’àmbit municipal, començant per Barcelona. Ara per ara no sabem quin impacte tindrà en l’àmbit local la disparitat estratègic­a entre Puigdemont i la direcció del PDECat, solemnitza­da per Pascal a l’entrevista que li va fer Isabel Garcia Pagan. Tampoc sabem si el dia a dia d’un govern de JxCat i ERC –en cas que no hi hagi noves eleccions– afavorirà o no la creació de llistes en què neoconverg­ents i republican­s vagin plegats, una possibilit­at complicada que alguns voldrien a la capital catalana.

La batalla de Barcelona i la que tindrà lloc a les ciutats del segon cinturó barceloní seran clau per establir el nou equilibri de forces Catalunya endins. Colau no té assegurada la continuïta­t a l’alcaldia, per bé que els partits que aspiren a dirigir la capital tenen molts deures pendents, sobretot el PDECat, que ha de triar bé la figura que pugui generar confiança en votants d’aproximaci­ons diverses al discurs independen­tista. És lògic pensar que el relleu en la cúpula dels dos grans partits independen­tistes vindrà –necessària­ment– del nou retaule municipal.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain