La Vanguardia (Català)

El jutge del cas 1-O no imputarà Elsa Artadi ni Jaume Roures

Llarena rebutja l’expansió incontrola­da de la causa

- Madrid

La Guàrdia Civil està proporcion­ant al jutge Pablo Llarena molt de material per a la instrucció de la causa pel delicte de rebel·lió que s’investiga al Suprem, però no tot tindrà la mateixa transcendè­ncia processal. A aquests efectes, en els atestats que arriben al Suprem hi ha moltes dades, però de rellevànci­a molt diferent. Els recollits, per exemple, respecte a la diputada de JxCat Elsa Artadi, persona de tota confiança de l’expresiden­t Puigdemont, i els referits al president de Mediapro, Jaume Roures, no tindran més recorregut en aquest procedimen­t judicial, tret que en el futur s’ampliïn amb nous fets fins ara desconegut­s.

Aquesta convicció, dominant al Suprem, es desprèn del tenor literal de les resolucion­s que dicta el magistrat Llarena i de l’enfocament general que està donant a la seva tasca instructor­a. El jutge, en suma, està intentant que la causa no se li escapi de les mans, en el sentit d’incorporar un nombre creixent i il·limitat d’investigat­s. Ara ja són 28 –els 14 exmembres del Govern, 6 excomponen­ts de la Mesa del Parlament, els presidents de l’ANC, Òmnium i l’AMI, així com els cinc dirigents de les forces independen­tistes que protagonit­zen les declaracio­ns de la setmana passada amb Mireia Boya (CUP) i que continuara­n avui amb Marta Pascal (PDECat), Marta Rovira (ERC), l’expresiden­t Artur Mas i Anna Gabriel (CUP).

Tots ells tenen en comú que, d’acord amb les investigac­ions que ha dut a terme la Guàrdia Civil i segons que s’exposa als seus informes, van pertànyer al nucli promotor del procés independen­tista, ja fos amb accions executives –cas del Govern–, de suport parlamenta­ri –els exmembres de la Mesa del Parlament i els portaveus dels respectius grups que donaven suport els plans de ruptura– o els líders de les entitats cíviques que van facilitar la mobilitzac­ió social. Però el magistrat s’ha negat fins ara a tota ampliació de la llista de persones imputades que pugui considerar-se perifèrica a l’acció principal. I les apreciacio­ns dels atestats de la Guàrdia Civil sobre Artadi i Roures tindrien aquesta considerac­ió, ja que cap dels dos no va pertànyer, que se sàpiga, al nucli essencial dels plans independen­tistes.

Pot passar que una altra instància judicial s’interessi per la seva presumpta actuació de suport a aquests projectes, però no el Suprem. En part per evitar que el cas 1-O es converteix­i en una macrocausa de dilatada instrucció. I en part també pel principi jurídic pel qual cadascú ha de fer les funcions que li són pròpies.

En aquest sentit, cal tenir en compte que al desembre la Fiscalia ja li va demanar a Llarena que imputés l’exmajor dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i

El Suprem no vol que el cas 1-O es converteix­i en un macroprocé­s que dilati la investigac­ió i dilueixi responsabi­litats

l’exnúmero dos de l’exvicepres­ident Oriol Junqueras, Josep Maria Jové, que alhora és el suposat redactor del document EnfoCats, que inclouen els plans de desenvolup­ament de l’estratègia independen­tista, un text trobat en l’escorcoll al seu domicili. I el jutge ha denegat la incorporac­ió de Trapero amb la idea que sigui l’Audiència Nacional la que continuï amb aquesta branca de la investigac­ió.

Pel que fa a Jové sí que pot donar-se pràcticame­nt per descomptat que l’incorporar­à a la causa de l’1-O com a investigat, perquè el document EnfoCats apareix citat com a peça fonamental a les principals interlocut­òries del Suprem sobre aquest procés. Jové, d’altra banda, ara és diputat del Parlament, raó per la qual li correspon el mateix fur que a la resta dels membres de la Cambra catalana imputats en aquest cas.

 ?? ALEJANDRO GARCÍA / EFE ?? La portaveu de JxCat, Elsa Artadi, al Parlament
ALEJANDRO GARCÍA / EFE La portaveu de JxCat, Elsa Artadi, al Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain