La Vanguardia (Català)

Iceta defensa que el català sigui el “centre de gravetat” a l’escola

- Barcelona

El líder del PSC, Miquel Iceta, va reiterar ahir el compromís del seu partit amb el model d’immersió lingüístic­a i va avisar que els socialiste­s no permetran “mai” que la llengua suposi un motiu de divisió entre els nens. “Defensarem sempre una escola catalana en la qual el català sigui el centre de gravetat”, va insistir el màxim dirigent del PSC.

Iceta va formular aquest compromís –missatge que ja va traslladar al comitè federal de dissabte– en el transcurs de la inauguraci­ó de la nova seu de la formació, el Casal Socialista Joan Reventós, situat al carrer Pallars.

De fet, l’històric dirigent del PSC, i un dels seus fundadors, va ser molt present en el discurs inaugural d’Iceta, que va recordar com Reventós, així com Marta Mata i Pepe González, van treballar fa dècades per “evitar el desastre” que hauria suposat “la divisió en una doble xarxa escolar per raó de llengua”. Error que, asseguren fonts socialiste­s, no es pot cometre ara, ja que produiria encara més divisió en la societat catalana. I més quan es tracta d’un model, l’actual, que, tot i ser millorable, segons el seu parer, ha funcionat.

“Avui vull reprendre i reafirmar els compromiso­s per la unitat civil del nostre país”, va manifestar el primer secretari del PSC, que va apuntar, això sí, que a banda de la defensa del català, per als socialiste­s “el gran objectiu, que ho ha estat sempre” és que els menors, quan acabin l’ensenyamen­t obligatori, “dominin perfectame­nt les dues llengües que majoritàri­ament es parlen a Catalunya: el català i el castellà”.

D’altra banda, la número dos del partit i alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, va assegurar en una entrevista en RAC1 que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, “està a favor de la immersió lingüístic­a”. L’edil, en aquest sentit, va defugir la polèmica i va treure importànci­a a les opinions d’alguns dirigents del PSOE en contra de l’ús del català com a llengua vehicular, cas del president d’Aragó, Javier Lambán, i del manxec Emiliano García-Page.

“El que importa és el que diguin Pedro Sánchez i Miquel Iceta. El que puguin dir Javier Lambán o altres companys del PSOE, amb tot l’afecte i respecte, a mi no em serveix”, va declarar Marín, que també és membre de l’executiva federal del partit germà. “No hi ha cap discrepànc­ia entre la posició del PSOE i la del PSC sobre aquest tema”, va insistir l’alcaldessa, que, igual que va dir dissabte Sánchez davant els principals mandataris del partit, va manifestar que l’article 155 no es pot utilitzar per canviar el model lingüístic. Marín, de tota manera, va recordar que la manera més “senzilla” de posar fre a la intervenci­ó del Govern del PP és la formació de nou govern “com més aviat millor”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain