La Vanguardia (Català)

Cs força el PP a debats imprevisto­s per frenar la sagnia de vots

Els populars intenten pressionar els liberals però sense trencar el pacte amb Rivera

- Madrid

El PP reconeix que la iniciativa política amb què pretenen contrarest­ar l’ascens de Ciutadans a costa del seu electorat no està donant fruits. És més, consideren que van a remolc d’iniciative­s del partit d’Albert Rivera, que fa que es vegin arrossegat­s a debats que en principi no s’havien plantejat. En les últimes setmanes ha passat amb l’ús de les llengües cooficials. Ciutadans va plantejar al Congrés una proposta per prohibir que el coneixemen­t de les llengües cooficials sigui un requisit per a l’accés a la funció pública i que només es tingui en compte com a mèrit a les comunitats que tenen dues llengües i per ocupar determinat­s càrrecs. El PP s’hi va oposar perquè considerav­a que l’actual sistema ja funciona bé, i Ciutadans es va erigir en defensor del castellà, amb un missatge que cala molt entre l’electorat del PP.

Tan sols 24 hores després, el PP va entrar de cap en el debat de la llengua que havia obert Ciutadans, amb la iniciativa de canviar els formularis de preinscrip­ció a les escoles catalanes per garantir més hores de castellà a les aules. Els populars no volen que el partit d’Albert Rivera els robi la bandera de la defensa del castellà.

La direcció nacional del PP, després de la reunió que dilluns passat va celebrar Mariano Rajoy amb la cúpula del partit i tots els seus barons, intenta recuperar la iniciativa política posant Ciutadans davant les seves contradicc­ions, encara que les fonts consultade­s admeten que es troben davant un difícil equilibri, ja que tot i que s’han de defensar dels atacs que els dirigeix el partit taronja, han de mantenir vies de diàleg i negociació perquè Rajoy necessita el seu suport per poder arribar al final de la legislatur­a.

Tant per aprovar els pressupost­os generals de l’estat com per poder arribar a acords de govern en comunitats autònomes i ajuntament­s després de les eleccions de maig del 2019.

La situació del PP suposa un difícil equilibri entre no deixarse dominar per Albert Rivera, ni permetre-li un discurs que els tracta, sobretot en matèria de corrupció, d’empestats, i d’altra banda deixar vies de comunicaci­ó obertes i possibilit­at de negociació. De mantenir aquesta possible relació se n’encarregar­à Rajoy, que malgrat l’esperit crític intentarà mantenir una posició institucio­nal, mentre que el partit anirà a sac amb la formació que els està arrabassan­t el seu electorat.

Si és veritat que Rajoy no va parlar de Ciutadans a la reunió que dilluns passat va mantenir amb els seus barons, no és menys veritat que sí que es va parlar del partit taronja, encara que no se n’esmentés el nom. Però tots sabien a què es referien els dirigents regionals quan un d’ells, el president del PP de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, va demanar prendre la iniciativa davant els atacs que està rebent el PP.

No es va parlar de fer sang amb Ciutadans, “els necessitar­em”, asseguren fonts del PP. Però alguns dirigents regionals, en un torn breu d’intervenci­ons al final de la reunió, sí que van demanar no deixar-los-en passar ni una, i no tenir tants miraments amb els que són socis però que de vega- des semblen el seu principal adversari. Al PP assenyalen que potser s’ha estat massa condescend­ent amb el partit d’Albert Rivera perquè fins i tot se’ls ha deixat penjar-se medalles que no els corresponi­en i tot perquè era el soci que calia cuidar. Apunten, per exemple, la llei d’autònoms, negociada entre el PP i Ciutadans, que es va deixar que la presentés Rivera en solitari, com si fos l’artífex de l’acord i els populars només haguessin donat l’aprovació al text. O quan van ser massa comprensib­les amb el fet que Ciutadans, en veure que el decret llei dels estibadors no prosperari­a, no va voler votar al costat del PP, tot i haver-hi donat suport en un primer moment.

El PP ha anat acumulant greuges i desacords, que es van constatar, per exemple, en les intenció de Ciutadans de posar sobre la taula la revisió de la quota basca, “com si no tinguéssim altres problemes”, va arribar a dir Rajoy. I després va venir Catalunya amb el seu bon resultat, que Rivera va convertir en crítiques a Rajoy per no ser més dur, cosa que el PP considera “una deslleialt­at”, i fins i tot les discrepànc­ies amb Ciutadans en la seva iniciativa sobre l’ús de les llengües cooficials.

El PP sap que aquesta estratègia de Ciutadans es deu a l’intent de marcar distàncies, i se l’esperaven, però no tan aviat, sinó a partir de finals d’aquest any. Per això Rajoy vol que encara sigui possible l’entesa amb Ciutadans per aprovar aquests pressupost­os, o fins i tot, en cas que la situació a Catalunya es prolongui, per canviar aquesta negociació per la dels pressupost­os del 19 i tenir-los aprovats al desembre, i que el distanciam­ent de Ciutadans per a les eleccions municipals no posi en perill la durada de la legislatur­a al Congrés.

Els dirigents del PP pretenen “despullar Ciutadans, i posar-los davant el mirall de les seves contradicc­ions”. Tot amb un objectiu clar, “cal parar-los els peus”, sentencien.

Els barons populars consideren que s’ha estat condescend­ent amb Cs i que “cal parar-los els peus”

 ?? MANUEL LORENZO / EFE ?? El president del Govern central, Mariano Rajoy, aclamat a Alacant dissabte passat
MANUEL LORENZO / EFE El president del Govern central, Mariano Rajoy, aclamat a Alacant dissabte passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain