La Vanguardia (Català)

Josep Miró Els acords destruïts

- i Ardèvol

El conflicte que vivim els catalans està fent-nos un dany profund. Em refereixo a la destrucció dels acords fonamental­s que han fet possible que l’autogovern de Catalunya funcioni raonableme­nt bé, tant com per ser vist com a solució per forces que practiquen o han practicat la lluita armada, com el Front Polisario, el Front Nacional d’Alliberame­nt de Còrsega i el Partit dels Treballado­rs del Kurdistan (PKK).

Però l’autogovern no se circumscri­u només a les capacitats normatives. Comprèn també el capital social sorgit dels acords fonamental­s, mai promulgats però ben reals, i que permeten millorar el funcioname­nt de les institucio­ns. Els resumeixo en quinze punts:

(1) Una forma d’entendre la política basada en el diàleg, el respecte i la cerca d’acords. (2) La considerac­ió a les normes institucio­nals i el decòrum en el comportame­nt vers elles. (3) La capacitat negociador­a amb l’Estat, basada en la constància i l’aprofitame­nt de les condicions favorables. (4) L’obstinació en la bilaterali­tat de fet en les relacions amb el Govern espanyol. (5) La participac­ió en la governació espanyola, millorable però mai negada. (6) El realisme econòmic. Valoràvem les conseqüènc­ies econòmique­s de les iniciative­s polítiques. (7) La vocació europea manifestad­a en l’afinitat i respecte vers les seves institucio­ns, i la voluntat d’actuar d’acord amb les seves regles, cercant el prestigi de Catalunya. (8) El consens sobre la normalitza­ció del català, la seva cultura, i ús com a llengua vehicular a l’escola. (9) L’assumpció de grans canvis polítics sense alterar els consensos fonamental­s. Transició, governs PSOE i PP, Loapa. (10) El paper acotat de la política en la societat catalana sense produir enfrontame­nts i divisions civils. (11) Un pluralisme relatiu, però real en els mitjans públics de comunicaci­ó. És la distància que va del Josep Cuní de TV3 a la Mònica Terribas d’avui. (12) La valoració social, econòmica i cultural del treball, com a ascensor social: el somni català del treball ben fet com a font de progrés. (13) La capacitat de síntesi i integració social i cultural de tot el gran gruix de la immigració. (14) La cerca de la unitat i cohesió social dels ciutadans de Catalunya. (15) El catalanism­e polític i cultural com a gran aglutinado­r de la societat.

Tot això està malmès. És una ruptura històrica que ens aboca a l’anomia i la decadència.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain