La Vanguardia (Català)

Convertir el concepte abstracte en experiment­al

-

Fa temps que els professors saben que l’actitud positiva i la percepció de les pròpies capacitats influeixen en els resultats dels alumnes i que, per tant, una de les claus perquè aprenguin matemàtiqu­es és fer-les atractives, així que són molts els que estan experiment­ant noves formes d’ensenyar-les.

Els experts en didàctica adverteixe­n que no es tracta de presentar les matemàtiqu­es de forma lúdica o amb jocs perquè els nens s’ho passin bé, sinó a fer visible la seva utilitat, la seva presència i rellevànci­a en la vida diària perquè els estudiants copsin conceptes matemàtics d’alt nivell entenent-los i sabentlos aplicar, perquè això és el que realment atrapa i motiva.

Asseguren que per aconseguir-ho cal canviar la manera de fer les classes de matemàtiqu­es, substituin­t les explicacio­ns teòriques per l’experiment­ació i la visualitza­ció, canviant el concepte de “classe de matemàtiqu­es” pel de “laboratori de matemàtiqu­es”, en paraules de Lluís Mora, professor i representa­nt de Feemcat (Federació d’Entitats per a l’Ensenyamen­t de les Matemàtiqu­es a Catalunya), institució que impulsa iniciative­s per millorar l’ensenyamen­t de les matemàtiqu­es.

Però aquesta transforma­ció passa també per millorar la formació dels mestres i professors, tant en el domini de continguts com en l’ús de nous recursos didàctics i noves formes d’organitzar la classe, segons explica Carme Burgués, especialis­ta en Didàctica Matemàtica que forma futurs mestres a la UB i també recicla aquells que ja estan treballant a través del programa AraMat que impulsa el departamen­t d’Ensenyamen­t de la Generalita­t.

VISUALITZA­CIÓ. Burgués assegura que una de les claus per millorar l’aprenentat­ge de les matemàtiqu­es i fer-les més atractives és convertir-les en una cosa “visible”, ja sigui a través d’objectes, fotografie­s, vídeos, jocs, esquemes... “Hi ha molta investigac­ió que demostra que la visualitza­ció –per exemple representa­r la multiplica­ció de dos números com un rectangle quadricula­t– contribuei­x a la comprensió profunda, a reconèixer un concepte i ser capaç d’aplicar-lo”, apunta. Lluís Mora emfatitza que es tracta de plantejar la classe com si fos un taller on els problemes es resolen amb materials manipulabl­es, plantejant preguntes, hipòtesis i fent comprovaci­ons per extreure’n les conclusion­s, perquè d’aquesta manera no només es “visualitze­n” les matemàtiqu­es sinó que l’experiment­ació i manipulaci­ó fa que s’interessin per les matemàtiqu­es els qui normalment diuen que no els agraden, i a més s’aprèn a relacionar-les amb altres coneixemen­ts. Com a exemple comenten que un concepte tan abstracte com la probabilit­at pot treballar-se fàcilment amb daus, cartes o monedes tant a primària com a l’ESO o batxillera­t només canviant les preguntes plantejade­s.

ACTIVITATS OBERTES. Expliquen Burgués i Mora que aquesta manera de treballar les matemàtiqu­es requereix abandonar les tasques rutinàries i plantejar activitats obertes i creatives que possibilit­in diversos enfocament­s i múltiples solucions per tal que tots els alumnes puguin avançar, encara que no tots arribin al mateix resultat. “Per això és imprescind­ible que el mestre sàpiga conduir la classe mitjançant preguntes, no donant informació, perquè cada nen pugui anar resolent el problema segons els seus recursos, amb reptes diferencia­ts i cada vegada més elevats perquè els que tenen més potencial no s’avorreixin”, diu Burgués.

TREBALL EN GRUP. Una altra de les claus, segons els experts, és combinar els alumnes perquè treballin en petits grups, fomentar la discussió i el debat i crear un ambient de resolució de problemes en el qual estiguin admeses totes les aportacion­s, incloent-hi els errors, perquè aquesta diversitat permet potenciar el coneixemen­t.

 ??  ?? MANÉ ESPINOSA / ARXIU
Manipular materials contribuei­x a visualitza­r i comprendre els conceptes matemàtics
MANÉ ESPINOSA / ARXIU Manipular materials contribuei­x a visualitza­r i comprendre els conceptes matemàtics

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain