La Vanguardia (Català)

“No sabíem que els planetes nans poguessin tenir anells”

José Luis Ortiz, investigad­or de l’Institut d’Astrofísic­a d’Andalusia

- JOSEP CORBELLA

“Haumea fa més de 2.300 quilòmetre­s, una mida comparable a la de Plutó”

Hi havia una cosa que no ens quadrava en el primer senyal que vam rebre, una caiguda de llum que ens desconcert­ava. No sabíem com interpreta­r-la”, recorda José Luiz Ortiz al seu despatx de l’Institut d’Astrofísic­a d’Andalusia (CSIC). El senyal era la llum d’una estrella llunyana en el moment en què el planeta nan Haumea passava davant d’ella i l’eclipsava. La caiguda de llum que va desconcert­ar Ortiz es va produir, no durant l’eclipsi, sinó uns minuts abans. Què podia ser?

Van considerar diverses hipòtesis, van incorporar observacio­ns de més telescopis i van analitzar les dades durant mesos. Finalment van deduir que es tractava d’un anell d’uns 70 quilòmetre­s de gruix: el primer anell que es descobreix al voltant d’un planeta nan i el primer que es detecta més enllà de Neptú. La investigac­ió, presentada l’octubre a la revista Nature, suggereix que els anells poden ser comuns als petits astres del sistema solar exterior.

Què l’interessav­a de Haumea?

És una runa, material sobrant de la gran obra còsmica que va ser la formació del sistema solar. Aquest és precisamen­t el tipus d’astres que jo estudio. Entre astrònoms els anomenem objectes transneptu­nians. Estan fets de material pristí, poc alterat des de la seva formació, i per tant ens aporten informació sobre l’origen del sistema solar. Dins dels objectes transneptu­nians, a més, Haumea és particular­ment interessan­t.

Per què?

Fa més de 2.300 quilòmetre­s en el seu eix més llarg, que és una mida comparable al diàmetre de Plutó, però no és esfèric sinó ovalat. Té dues petites llunes. I és el planeta nan que gira més de pressa. Un dia allà dura menys de quatre hores. És precisamen­t perquè gira tan ràpid que no pot tenir una forma esfèrica.

Com s’estudien astres tan petits i llunyans?

La millor opció és enviar una nau a explorar-los, però no podem enviar una nau a canacional da objecte transneptu­nià. La segona millor opció és aprofitar ocultacion­s d’estrelles per deduir caracterís­tiques de l’objecte transneptu­nià que s’interposa entre l’estrella i nosaltres. Aquí a l’Institut d’Astrofísic­a d’Andalusia hem desenvolup­at una tecnologia per predir aquestes ocultacion­s. Així és com vam descobrir que el 21 de gener de 2017 Haumea passaria davant d’una estrella durant dos minuts.

Vam posar en marxa una campanya inter- d’observació en la qual van participar dotze telescopis de sis països. Va costar dos anys d’organitzar-la, els detalls logístics van ser complicats. Però vam obtenir una gran quantitat d’informació sobre la forma i les dimensions de Haumea, el seu interior, la seva falta d’atmosfera i finalment el seu anell.

Les dimensions el van sorprendre?

Sabíem que era gran, però no tant. Fa uns 2.320 quilòmetre­s en el seu eix llarg, uns 400 més del que s’havia calculat abans, i uns 1.025 en el seu eix curt. Hem confirmat que té forma oval.

Com saben que no té atmosfera?

Al principi de l’ocultació la llum de l’estrella desapareix de cop i al final torna a aparèixer de cop. Si hi hagués atmosfera passaria de manera gradual. Que no n’hi hagi és sorprenent perquè Plutó, que té una mida similar, sí que té atmosfera.

Com van arribar a la conclusió que té anell?

Vam considerar la hipòtesi de l’anell des del principi quan vam veure que la llum de l’estrella havia parpelleja­t abans de l’ocultació. Es va veure clarament com la llum minvava i tornava a augmentar a diversos telescopis d’Itàlia i Alemanya. El problema va ser que vam veure aquest senyal abans de l’ocultació però no després.

Com ho van resoldre?

Més endavant ens van arribar les dades de dos telescopis d’Hongria. Va ser llarg destriar el senyal del soroll de fons a les imatges. Una vegada processade­s les dades, sí que s’aprecia un segon parpelleig després de l’ocultació. També s’aprecia en un telescopi de la República Txeca. Aquest segon parpelleig no es va poder veure des d’Itàlia i Alemanya perquè, vist des d’Europa Occidental, Haumea tapava aquella part de l’anell.

Com es va formar l’anell?

No ho sabem amb certesa. Una hipòtesi és que es va produir una col·lisió d’un altre astre amb Haumea que va arrencar minerals de la seva superfície, la qual cosa va aixecar una gran quantitat de pols que va quedar en òrbita. Una hipòtesi alternativ­a és que, com que la velocitat de rotació de Haumea és tan alta, s’hagi escapat material de la superfície per força centrífuga. Personalme­nt, m’inclino per aquesta segona perquè el material ha d’escapar-se de la zona equatorial, on la força centrífuga és més intensa, i l’anell es troba precisamen­t sobre l’equador de Haumea.

http://bit.ly/2EO9zMB

 ?? PEPE VILLOSLADA ?? José Luis Ortiz ha coordinat un consorci internacio­nal d’observació del planeta nan Haumea
PEPE VILLOSLADA José Luis Ortiz ha coordinat un consorci internacio­nal d’observació del planeta nan Haumea
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain