La Vanguardia (Català)

El misteri dels punts vermells

Veïns del Raval s’inquieten després de confondre un projecte d’art urbà amb marques de narcos a la recerca de pisos buits per ocupar

- Barcelona

Uns petits cercles vermells pintats al costat de les portes de diferents immobles estan desencaden­ant la inquietud entre molts veïns del barri del Raval. Nombrosos ciutadans d’aquesta zona de Barcelona van pensar que aquestes discretes pintades eren missatges que uns traficants de drogues deixen als altres per informar-los sobre els immobles en què es poden trobar habitatges per ocupar, per convertir-los en nous narcopisos. Afortunada­ment, aquesta vegada tot va ser fruit d’una confusió.

Abans-d’ahir a la nit els comptes a les xarxes socials d’algunes entitats ciutadanes molt implicades en la lluita contra les narcoocupa­cions es preguntave­n, molt preocupade­s, què dimonis signifique­n aquells cercles vermells. Aquesta angoixa no és producte d’una malaltissa paranoia, ni d’una psicosi col·lectiva sense motiu. La gent del Raval no deixa de trobar-se trossos de plàstic i de paper de cel·lo entre les portes d’entrada als seus habitatges i els seus marcs. Es tracta d’un mètode per esbrinar si un pis és buit. Si algú hi entra o surt, el plàstic o el paper de cel·lo es desprèn, si no...

Molts ciutadans del Raval ja no es conformen posant portes de seguretat als seus habitatges, també volen posar-les als replans. Tots tenen por que els pisos buits propietat de les entitats financeres acabin convertits en narcopisos, en el pitjor dels veïns. També tenen por que si se’n van de pont algú aprofiti per arrabassar-los la casa.

No

es

tracta

d’una

paranoia col·lectiva. Aquest estiu, quan va tornar de les vacances, li va passar a una veïna del carrer Joaquim Costa. Va trigar un mes a recuperar casa seva.

A més, entre els grups de WhatsApp de veïns del barri també va circular aquest cap de setmana la informació que algú havia provat d’entrar en un pis que tenia la façana marcada... Potser els assaltants únicament pretenien robar-hi, però... Finalment, un dels membres d’un d’aquests grups de WhatsApp tan actius al Raval últimament va explicar que els petits cercles vermells al costats de les portes no són més que una mostra d’art urbà. Es tracta d’un projecte molt alternatiu anomenat Red Dot Theory. Molts van respirar alleujats després de saber la veritat.

Fa mesos que el responsabl­e de Red Dot Theory pinta petits cercles vermells per tot el barri. En el seu compte d’Instagram hi ha 266 fotografie­s. La primera va ser penjada a mitjans del mes de desembre passat. El titular d’aquest compte d’Instagram va preferir ahir no fer declaracio­ns sobre això. Alguns qualifique­n la seva obra de grafiti minimalist­a.

Perquè el Raval no és únicament un objectiu dels traficants de drogues, també és un laboratori de noves formes d’art urbà. Allò de pintar amb aerosols no és precisamen­t l’última tendència. La instauraci­ó de l’ordenança de civisme va fer que molts grafiters busquessin altres maneres de tatuar la ciutat a tota velocitat, tan ràpidament que la policia no se n’adonés. A les parets del Raval poden trobar-se estranyes rajoles plenes de cuidats dibuixos, llaunes de refrescs que contenen missatges d’amor, bancs d’adhesius de peixos molt fàl·lics... i també petits cercles vermells estampats per tot arreu.

La por de les narcoocupa­cions fa que molts residents del barri vigilin qualsevol canvi a la via pública

 ?? LB ?? Aquesta mostra d’art urbà va causar inquietud entre alguns residents del Raval
LB Aquesta mostra d’art urbà va causar inquietud entre alguns residents del Raval

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain