La Vanguardia (Català)

Icons at risk

-

BARCELONA

La casa Gomis o la Ricarda, al delta del Llobregat, va ser construïda entre 1949 i 1963 per Antoni Bonet Castellana (1913-89) amb la complicita­t dels seus propietari­s. Una casa sofisticad­a, experiment­al, orgànica, modular, d’una bellesa pragmàtica digna dels grans arquitecte­s racionalis­tes. Va ser un espai obert a artistes i va acompanyar propostes avantguard­istes durant els anys foscos del franquisme. Tot i així, Iconic Houses, la xarxa internacio­nal de cases icòniques dels segles XX i XXI, la considera un icon at risk. La família, conscient del patrimoni que custodia, fa anys que busca solucions amb l’administra­ció –de moment sense resultat- i manté la casa amb els ingressos de visites, lloguers per a rodatges i les seves aportacion­s personals. La Ricarda podria ser un centre cultural de primer ordre.

LOS ANGELES

Califòrnia va ser fèrtil per al moviment Mid-Century Modern de disseny i arquitectu­ra (el reflex dels Estats Units de l’estil Bauhaus, anys 1933-1965). Les iniciative­s per preservar i promociona­r aquest patrimoni aquí són principalm­ent privades o mixtes. Dos exemples: l’Eames House, una fita de l’arquitectu­ra residencia­l, el 2004 es va constituir com a fundació, l’assessora el Getty Conservati­on Institute, té un pla estratègic a llarg termini, un programa d’amics i rep deu mil visites l’any (la meitat estudiants); i la James Goldstein House, de John Lautner, deixeble de Frank Lloyd Wright, la primera casa que el 2016 va quedar assignada per herència al Lacma, que a llarg termini preveu obrir-la al públic i utilitzar-la per organitzar-hi exposicion­s, conferènci­es i actes de captació de fons.

‘TO DO’

El temps passa inexorable i les alarmes es comencen a encendre en relació amb cases emblemàtiq­ues de la Catalunya dels seixanta i setanta que presenten un estat de degradació que fa augurar el pitjor. Malgrat que la situació actual no sigui favorable, el futur del patrimoni arquitectò­nic de les últimes dècades haurà de trobar fórmules creatives publicopri­vades per protegir i revitalitz­ar aquests edificis singulars i rupturiste­s, alguns d’ells excepciona­ls, com la Ricarda, que pertanyen a la història; ens pertanyen. Potser la perspectiv­a històrica encara no ens hi ajuda, però el nostre deure és tenir un paper actiu en la preservaci­ó del patrimoni perquè en gaudeixin les generacion­s futures. Caldrà que les administra­cions el protegeixi­n, i bones polítiques fiscals i una llei de Mecenatge, però sobretot divulgació i reconeixem­ent.

LA RICARDA PODRIA SER UN CENTRE CULTURAL DE PRIMER ORDRE

LES INICIATIVE­S PER PRESERVAR EL PATRIMONI PRINCIPALM­ENT SÓN PRIVADES

CAL QUE TINGUEM UN PAPER ACTIU EN LA PRESERVACI­Ó DEL PATRIMONI

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain