La Vanguardia (Català)

Contenidor­s

- Enric Sierra

Recorden els debats sobre els barracons a les escoles catalanes? Aquestes instal·lacions que havien de ser provisiona­ls i que anys més tard vam descobrir que eren eternes s’han utilitzat sempre com a arma política, tot i que els partits d’esquerra han estat els més bel·ligerants contra la pràctica de col·locar barracons en lloc de construir escoles de totxana. La polèmica ressorgeix a cada campanya electoral i cap dels governs a Catalunya, hagin estat de dretes o d’esquerres, han erradicat aquests barracons. No només no han desaparegu­t, sinó que han augmentat. Catalunya és líder d’Espanya en barracons amb més d’un miler (1.010) i onze de les catorze escoles noves d’aquest curs es van obrir en mòduls prefabrica­ts.

L’agre debat entorn d’aquestes construcci­ons ha mostrat una curiosa alternança en el llenguatge polític. Els partits de tots els colors que han impulsat aquestes precàries instal·lacions quan governaven s’hi referien com a mòduls prefabrica­ts o provisiona­ls mentre que l’oposició, també de tota índole, sempre ha preferit el terme barracó. És a dir, l’eufemisme apareix o desapareix a discreció.

El govern de Barcelona ha reobert aquest vell debat amb l’anunci de la instal·lació de 92 habitatges prefabrica­ts per pal·liar la seva exasperant lentitud a l’hora de construir pisos socials i adjudicar-los, com hem vist a l’edifici municipal del Raval (comprat fa cinc anys, acabat fa nou mesos, amb els inquilins legals impacients per entrar i ocupat per persones víctimes de traficants d’habitatge que s’aprofiten del descontrol del Consistori amb les seves propietats). L’Ajuntament de Barcelona ha batejat aquests pisos prefabrica­ts amb el nom d’allotjamen­ts de proximitat provisiona­ls (aprop) i, esclar, l’oposició ha trigat un segon a anomenar-los barracons i a recordar que el partit que va prometre resoldre el problema de l’habitatge es dedica a col·locar les famílies necessitad­es en habitatges prefabrica­ts.

D’aquesta manera, BComú pren la mateixa medicina que va utilitzar per atacar els partits que havien governat la ciutat fins a la seva arribada. Com un bumerang, aquella crítica ferotge feta des de l’activisme s’ha girat en contra seu.

Els Comuns diuen que aquests pisos prefabrica­ts s’inspiren en els que existeixen des de fa anys a Amsterdam. Miquel Triana és un jove barceloní que va residir dos anys com a estudiant en un d’aquests habitatges de lloguer assequible a la capital holandesa. Allà els anomenen contenidor­s per la seva similitud a la càrrega dels vaixells. La seva experiènci­a va ser positiva. “Eren petits, amb el bany com el dels avions, però confortabl­es, ben aïllats del fred i del soroll de les habituals festes d’estudiants”, m’explica. Això sí, va comprovar que la vida dels contenidor­s és efímera perquè es comencen a foradar al cap de pocs anys d’ús. Així que si els nous aprop, barracons o contenidor­s de Barcelona són realment provisiona­ls no s’ha de tenir por de res. Però sabent que Catalunya no és Holanda i que aquí les coses temporals tendeixen a eternitzar-se com ha passat amb els mòduls de les escoles, tindrem polèmica per estona sobre aquests pisos prefabrica­ts.

La crítica ferotge als barracons escolars s’ha girat en contra dels Comuns pels pisos prefabrica­ts

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain