La Vanguardia (Català)

Barcelona va atendre 4.405 sol·licitants d’asil el 2017

Les peticions tripliquen les del 2015 i l’Ajuntament critica que allotja 100 persones al dia que hauria d’acollir el programa estatal

- REDACCIÓ Barcelona

El 2017 el Servei d’Atenció a Persones Immigrants, Emigrants i Refugiats (Saier) de l’Ajuntament de Barcelona va atendre 4.405 sol·licitants d’asil, un rècord per a la ciutat. I és que la xifra de refugiats s’ha multiplica­t per tres respecte al 2015, quan Barcelona es va proclamar “ciutat refugi”. Aquell any es van atendre 1.374 persones. Hi ha hagut igualment un augment del 132% de menors que van venir acompanyat­s de les seves famílies.

El nombre més gran de sol·licitants d’asil no és de sirians, sinó de veneçolans (1.214), seguits dels procedents d’Ucraïna (603) i d’Hondures (373).

El Saier proporcion­a allotjamen­t temporal a aquestes persones vulnerable­s. L’augment de peticions ha obligat a incrementa­r el pressupost fins als 1,9 milions d’euros del 2017 (el 2015 era de 600.000 euros). Des del juliol passat aquestes necessitat­s d’allotjamen­t d’emergència han crescut per canvis en el programa estatal d’acollida. El Govern espanyol hauria d’assumir (però no ho fa) més del 55% de la despesa que abona l’Ajuntament, que allotja diàriament entre 90 i 100 persones que haurien de ser acollides dins del programa estatal, va assegurar el govern municipal.

El mateix govern municipal va donar a conèixer les dades ahir, quan es complia un any de la gran manifestac­ió Volem Acollir. L’entitat impulsora, Casa Nostra, Casa Vostra, ahir també va organitzar un debat en què es va criticar l’incomplime­nt del Govern espanyol en el compromís d’acollida de refugiats (es va retreure al delegat a Catalunya la seva absència). El programa estatal atén 1.148 persones a Catalunya. Igualment, la inoperànci­a de la Unió Europea en aquest àmbit va rebre moltes crítiques.

 ?? CÉSAR RANGEL / ARXIU ?? Un any després de la gran manifestac­ió l’acollida és reduïda
CÉSAR RANGEL / ARXIU Un any després de la gran manifestac­ió l’acollida és reduïda

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain