La Vanguardia (Català)

Rèquiem pels ideals

- JUAN CARLOS OLIVARES

Sopa de pollastre amb ordi Autor: Arnold Wesker Director: Ferran Utzet

Intèrprets: Míriam Alemany, Màrcia Cisteró, Ricard Farré, Pol López, Maria Rodríguez, Josep Sobrevals i Lluís Villanueva

Lloc i data: : Biblioteca de Catalunya (14/II/2018)

Feia quaranta anys que Sopa de pollastre amb ordi, d’Arnold Wesker, no es representa­va a Catalunya. El muntatge de Josep Montanyès coincideix amb l’Espanya que ratifica el 1978 la seva nova Constituci­ó. Fi del brevíssim període en què les utopies d’esquerra es reivindiqu­en una altra vegada com un futurible col·lectiu. Idealisme adàmic que semblava enterrat després de totes les traumàtiqu­es lliçons de realpoliti­k del segle XX. Ferran Utzet ha buscat un paral·lelisme amb situacions, somnis i despertars molt pròxims? Qui sap. Aquest drama autobiogrà­fic del 1956 sobre el desencant no relata el final de la lluita de classes. S’esmenta constantme­nt el “partit”, mai el “sindicat”, força motriu del proletaria­t britànic fins al xoc i derrota amb Thatcher. Tampoc és el cant del cigne d’un teatre més o menys pròxim al socialisme. Després de Wesker vindrien altres autors adscrits a l’èpica brechtiana: John MacGrath, David Elgar i Caryll Churchill.

El viatge cap a la crisi reveladora comença amb una victòria (la batalla de Cable Street del 1936, que malgrat la violència policial suposa el començamen­t del final del feixisme britànic organitzat) i acaba amb una derrota: la revolució d’Hongria del 1956 i la repressió per part de l’exèrcit soviètic. Al mig un altre cop moral: la Guerra Civil espanyola i la depuració fratricida entre els defensors de la República. La Història que s’infiltra com un bacteri al si d’una família, compromesa amb la seva comunitat i la seva classe, que s’anirà esquerdant juntament amb les aspiracion­s d’arribar algun cdia a Icària. Utzet tradueix aquesta degradació o desafecció amb una preciosa idea escènica: en la mesura que abandonen els seus alts ideals aquest buit és ocupat pels estris que moblen la misèria de la seva rutina.

El director ha preferit no marcar el context històric i els seus canvis al llarg de dues dècades. L’estètica se situa en un futur previ al thatcheris­me. Vestuari d’una pel·lícula de Ken Loach. Hard mods i els seus Dr. Martens, i senyores de Coronation Street, serial hereu dels kitchen sink

dramas, el teatre social relacionat amb Wesker i els Angry Young Men. La banda sonora: Boris Vian, Rolling Stones i ska de primera onada. El to de les interpreta­cions és d’un naturalism­e gairebé costumista. Entre tots destaca el coratge d’una mare de conviccion­s franciscan­es –excel·lent Màrcia Cisteró–, la solitud del pare, ser feble i apàtic en una família de lluitadors -magnífic Lluís Villanueva- i la força natural de la filla que es consumeix davant els embats de la realitat, defensada per Maria Rodríguez amb una constant brillantor als ulls que és primer febril il·lusió i després pura desesperac­ió.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain