La Vanguardia (Català)

Costa de febrer per a la columna vertebral

- Barcelona

Després de l’exhibició al Villamarín, amb cinc gols en una segona part excelsa, el Barcelona encadena quatre jornades justejant de forces en la Lliga. És una evidència que queda ratificada amb els dos empats contra l’Espanyol i el Getafe i els dos triomfs molt soferts contra l’Alabès (remuntant) i l’Eibar (amb dos gols al contraatac).

Un dels tòpics més gastats a Nyon durant el sorteig dels vuitens de la Champions és que cal diferencia­r entre el desembre, quan es fan els aparellame­nts, i el febrer, quan es juga el partit d’anada. I en el cas del Barcelona, que ja ha disputat 13 partits el 2018, el fet d’haver arribat a la final de Copa li està passant factura. Tanta exigència ha impedit a Valverde donar una mica d’oxigen a la seva columna vertebral, que arriba al duel de demà amb les cames carregades.

Totes les línies del camp estan afectades pel desgast. A la defensa els dos laterals són clau per a la manera d’atacar del Barça. De fet, tant contra l’Alabès com a Cornellà en la Lliga, tots dos eren a la banqueta i, amb l’equip a remolc en el marcador, van haver d’entrar al rescat. Sergi Roberto encadena deu partits seguits jugant –des de la tornada contra el Celta– mentre que Jordi Alba n’encadena vuit.

A la medul·lar destaca la continuïta­t del capità, Andrés Iniesta, que amb 33 anys, fa set partits que no descansa. Contra el Getafe l’ideal era que no jugués, però va substituir Coutinho en l’última mitja hora per intentar trencar el 0-0. Busquets amb prou feines s’ha perdut 8 minuts dels últims 450. Menys indispensa­ble és Paulinho, que encadena deu partits, encara que només cinc de titular i dos de sencers.

A dalt, Leo Messi i Luis Suárez no es perden cap matx des del de Balaídos el 4 de gener. L’argentí acumula 990 minuts des de llavors,

Messi, Suárez, Iniesta, Alba, Busquets, Sergi Roberto i Paulinho han jugat els últims cinc partits

ja que Valverde el va substituir contra el Celta i va començar a la banqueta el derbi de la Lliga a Cornellà. L’uruguaià, que a Stamford Bridge encadenarà la seva novena titularita­t d’una tirada, acumula 1.020 minuts... però amb 10 gols.

Al Chelsea només hi ha dos futboliste­s que han estat titulars en els tres últims partits. Són el carriler italià Zappacosta –l’únic que ha completat els 270 minuts– i el davanter de Tenerife Pedro. Cap dels dos eren fixos a l’onze blue, però han convençut Conte amb el seu estat de forma.

Per si de cas, Valverde s’emporta a Londres tots els disponible­s, incloent-hi Vermaelen, que va rebre ahir l’alta. El tècnic també recupera Alcácer, André Gomes i Denis Suárez, descartats per al partit d’Eibar. Encara que ningú no dubta que el pes de l’eliminatòr­ia el portarà la columna vertebral blaugrana.