La Vanguardia (Català)

Les empreses aposten pel ‘car sharing’, malgrat que encara no dona beneficis

Ferrovial i Repsol s’alien amb fabricants de cotxes per potenciar el negoci

- CONCHI LAFRAYA

“Nosaltres no entrem en el negoci del car sharing (cotxe compartit) perquè encara no genera ingressos. Pràcticame­nt tots els consorcis que funcionen a Espanya, fins ara, tenen pèrdues”. Així de contundent es mostra un directiu d’un dels primers fabricants automobilí­stics del món, que prefereix mantenir-se en l’anonimat.

Malgrat aquesta realitat, que fins i tot l’admeten els mateixos operadors, es tracta d’un negoci que va a més. A Madrid quatre plataforme­s competiran per captar usuaris que agafen vehicles de lloguer per traslladar-se per la ciutat a les reunions de feina. Es tracta de Car2Go, de Daimler i Europcar (empresa de lloguer de cotxes); Emov, de Peugeot i Eysa (estacionam­ents i serveis); Zity, de Renault i Ferrovial, i Wible, de Kia i Repsol, que es posarà en servei a mitjan any. Si bé a Madrid la normativa municipal permet agafar i deixar el vehicle a qualsevol lloc, a Barcelona sempre cal anar al pàrquing per utilitzar-lo, perquè la legislació local és més restrictiv­a.

A Barcelona, ara per ara, hi funcionen dues companyies similars, Bluemove i Avancar, que té un acord amb Hyundai España. Seat va comprar Respiro la setmana passada per ficar-se en aquest negoci de futur.

Totes les companyies tenen en comú que utilitzen, la majoria dels casos, vehicles elèctrics petits i, de vegades, models biplaça. Per exemple, Carga2Go disposa d’una flota de 500 Smart Fortwo Electric Drive. La flota d’Emoy està formada per 600 Citroën C-Zero 100% elèctrics i Zity té en funcioname­nt 500 unitats de Renault Zoe ZE 40, un cotxe elèctric de gamma mitjana. Bluemove té en circulació uns 200 cotxes i Avancar no facilita dades locals de vehicles utilitzats a la Ciutat Comtal.

La constructo­ra Ferrovial, a través de la seva divisió de serveis, participa en el consorci Zity amb el 80% del capital. Mentre que Repsol s’apoderarà del 50% de Wible. A Zity admeten que la inversió més important és la flota, que es calcula que serà d’uns 14 milions. El servei és operatiu des del 18 de desembre i en només un mes ja disposen de 50.000 usuaris, joves d’entre 24 i 45 anys. El consorci admet: “Esperem que a partir de l’any 2019 el projecte comenci a ser rendible”.

Des d’Emov, que cobra 24 cèntims per minut, asseguren: “L’objectiu de la companyia és ser rendible a curt termini. Som conscients de la dificultat d’aquest repte i l’entrada de competidor­s afectarà i ho pot endarrerir, però confiem que la demanda impulsi la rendibilit­at del negoci”.

A Repsol apunten que encara no poden quantifica­r la inversió que caldrà fer ni el cotxe que s’utilitzarà, perquè acaba de sol·licitar a la Unió Europea el

permís manager companyia 196.000 l’Estat sent ciutats, Segons En rendible “La tots el i a per cobra usuaris negoci. 26 nostra a Orazio els començar de Madrid que cada 21 casos, tot companyia cèntims a Corva, el vegada la disposa món”. de el capital a servei fer location Car2go, per a funcionar més està minut: de de es contracta mòbil al l’estacionam­ent. seu i funcioname­nt, l’asseguranç­a estan des coberts d’una l’energia aplicació a el tot mantenimen­t, risc per de i

d’Anfac, dades Adolfo de assegura la patronal, Randulfe, que cada “segons portaveu vehicle les de mitjana car de sharing deu cotxes reemplaça privats, una i això qualitat té un de impacte l’aire”. A positiu més, afegeix: en la “Cada empresa aposta pel vehicle que considera més convenient. Hi ha empreses de car sharing amb el 100% de la seva flota elèctrica, però també n’hi ha que utilitzen vehicles amb motors elèctrics”.

Entre els avantatges d’entrar en aquest negoci des de Zity apunten, “per a Ferrovial Servicios suposa entrar en un mercat directe al consumidor amb expectativ­es prometedor­es per a la revolució de la mobilitat, mentre que a Renault li permet prepararse per al futur amb vehicles connectats i fins i tot autònoms”.

El negoci a Barcelona és diferent del de Madrid, on es permet aparcar el cotxe a qualsevol lloc

 ??  ?? Les empreses amb GPS detecten on és el vehicle i el porten al punt de càrrega elèctric
Les empreses amb GPS detecten on és el vehicle i el porten al punt de càrrega elèctric

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain