La Vanguardia (Català)

Els hotels de luxe de Barcelona perden fins a un 30% del negoci

Malgrat la caiguda del quart trimestre, la ciutat és la destinació més rendible

- AINTZANE GASTESI

Els hotels de luxe de Barcelona han estat els que més han patit els efectes dels diferents fets que van alterar la normalitat turística de la ciutat el 2017, des dels atemptats del mes d’agost fins a l’agitació política i social de l’últim trimestre. Segons revelen les dades detallades del Baròmetre de rendibilit­at d’Exceltur, la rendibilit­at del sector en aquest segment va tocar fons el desembre, quan els ingressos per habitació disponible van caure un 31,6% fins a situar-se en els 95,5 euros. Aquesta baixada d’ingressos va provocar que la rendibilit­at dels hotels del segment de luxe de Barcelona caigués el desembre per sota de la dels hotels de Madrid, un fet inèdit en els últims anys.

Malgrat que les xifres de l’últim trimestre han entelat un any de rècord per al sector hoteler, Barcelona es manté com la ciutat més rendible, amb uns ingressos per habitació disponible de 101,5 euros, fet que suposa un 5% més que l’any anterior. En el cas del sector del luxe, la rendibilit­at amb prou feines es va incrementa­r un 1,6% durant l’any, mentre que en la primera part del curs l’augment va ser del 9,6%.

Des del fòrum turístic adverteixe­n que “la inestabili­tat política generada a Catalunya a partir de l’1 d’octubre ha tingut un impacte molt important en l’activitat turística de Barcelona, amb un balanç final de l’any que reflecteix que els ingressos per habitació hotelera a Barcelona van caure un 13,4% en els tres últims mesos de l’any, amb una profunda caiguda del 22,7% dels ingressos i del 15,5% en l’ocupació”.

En el segment de quatre i cinc estrelles, segons el Baròmetre de rendibilit­at, la situació s’agreuja i es comporta d’una manera més conservado­ra que els hotels de tres estrelles perquè les baixades de preus per estimular la demanda no solen ser tan efectives. “El desembre va ser molt dolent, però nosaltres ens neguem a abaixar tarifes perquè després és molt difícil recuperar-les un altre cop”, apunten des de la propietat d’un establimen­t de quatre estrelles al costat del passeig de Gràcia. De fet, la baixada de preus del 9% al desembre no es va reflectir en el factor d’ocupació, que es va reduir fins al 45% quan el desembre del 2016 s’havia situat en el 60%, xifra rècord en els últims anys, quan Barcelona s’ha destapat com a destinació de turistes d’alt poder adquisitiu, com asiàtics i nord-americans.

Tant aerolínies de baix cost com el sector hoteler han baixat les tarifes en els últims mesos per intentar reactivar la demanda. El conseller delegat de Ryanair,

Aerolínies i hotels van abaixar les tarifes al desembre i gener per reactivar la demanda

Michael O’Leary, va assegurar que han reduït els preus dels bitllets un 30% per mantenir la demanda. De la mateixa manera, Easyjet es va veure obligada a oferir reduccions de preus al novembre i desembre per no perdre factor d’ocupació. Per la seva part, segons el baròmetre d’Exceltur, mentre que a l’octubre (-3,4%) i novembre (2,4%) el sector va evitar canvis dràstics de tarifes, al desembre els preus mitjans es van reduir un 8,6%, cosa que no va servir per reactivar el factor d’ocupació, que es va reduir al desembre un 15,5%.

 ??  ?? FONT: Exceltur
LA VANGUARDIA
FONT: Exceltur LA VANGUARDIA
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Hotel W a Barcelona
LLIBERT TEIXIDÓ Hotel W a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain