La Vanguardia (Català)

Només un de cada deu nous contractes és indefinit

La taxa de temporalit­at a Espanya se situa en el 26,7%

- MADRID Efe

Tot just un de cada deu contractes laborals que es firmen a Espanya són indefinits. Les dades correspone­nts a gener mostren que en total es van materialit­zar 1.749.911 contractes laborals, dels quals 110.992 van tenir caràcter indefinit i 61.067 van ser temporals convertits en indefinits, per la qual cosa la contractac­ió indefinida va suposar el 9,8 % del total.

Les dades del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) mostren que en comparació amb el mateix període de l’any passat aquesta xifra ha augmentat set dècimes, ja que el gener del 2017 els contractes de caràcter indefinit van representa­r el 9,1% dels 1,6 milions de contractes rubricats aquest mes (94.196 d’indefinits i 55.040 de convertits en indefinits).

Segons dades de l’INE correspone­nts a l’últim trimestre de l’any passat, la taxa de temporalit­at va ser del 26,7%, 0,6 punts menys que 12 mesos abans. Aquesta taxa mostra el percentatg­e de treballado­rs amb contracte temporal respecte del total. Al llarg de l’any 2017, l’ocupació indefinida es va incrementa­r en 357.900 persones mentre que la temporal va créixer en 179.200. A finals de l’any, la taxa d’atur va quedar fixada en el 16,6% amb 3,8 milions d’aturats.

Les xifres del SEPE correspone­nts al gener mostren el total de contractes firmats. En moltes ocasions un mateix treballado­r acumula uns quants contractes firmats en un sol mes.

Per gènere, els homes van acaparar el 56,9 % del total dels contractes firmats el mes passat (996.707), dels quals només el 9,7% van ser indefinits. En les dones també es van mantenir les baixes taxes de contractac­ió indefinida, ja que d’aquesta classe només va suposar el 10% dels contractes, si bé elles van representa­r el 43,1% del total de la contractac­ió (753.204).

A més, pel seu caràcter més estacional i variable, l’agricultur­a va registrar al gener la pitjor taxa de contractes indefinits, ja que va representa­r el 2,4% del total del sector, seguit de la indústria (10%), la construcci­ó (10,2%) i els serveis (11,8%).

D’altra banda, del total de les contractac­ions fetes al gener, 1,57 milions van ser temporals, i d’aquestes, 649.358 (el 37,1% del total) van tenir una durada inferior a un mes.

Aquests contractes de molt curta durada subscrits al gener es van centrar principalm­ent al sector serveis, i van representa­r quatre de cada deu contractes firmats en aquesta activitat.

En aquest sentit, cal destacar que més de la meitat de contractes de menys d’un mes al sector serveis van ser eventuals per circumstàn­cies provocades per la producció, i van tenir una durada màxima d’una setmana.

Els contractes de molt curta durada es van centrar en el sector serveis

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain