La Vanguardia (Català)

Polítiques de tòpics

- Guillem López-Casasnovas Catedràtic d’Economia de la UPF

Suposo que és per mandra que s’utilitzen tant els tòpics quan es parla de polítiques públiques. Diem així que “Suècia és el bressol de les polítiques socials progressis­tes” i ens quedem tan amples. Afirmem que finançar un servei públic amb impostos és sempre més equitatiu que fer-ho amb cotitzacio­ns i mirem malament qui s’atreveixi a estar-hi en contra. Parlem de taxes università­ries i les donem per bones, però si esmentem els copagament­s posem el crit al cel. Una despesa que veiem i no ens agrada la critiquem; si va per deducció fiscal, que ignorem, callem. Si hom qüestiona l’universali­sme per bé que és més selectiu en prestacion­s, ja se l’acusa d’enterrador de l’estat del benestar. Proclamem l’equitat d’accés i donem per feta la igualtat de resultats, en un clar prejudici supremacis­ta.

Un d’aquests mantres molt utilitzat en tot temps i lloc és que la redistribu­ció a Espanya la fan els impostos i que la progressiv­itat la dona l’IRPF. Ho comento aquí perquè en els debats sobre el futur finançamen­t autonòmic he reiterat que l’única responsabi­litat fiscal de veritat per a una comunitat autònoma la dona l’impost sobre la renda personal i se m’ha tallat amb aquell tòpic. Es diàfan que només la quota de l’IRPF tradueix avui responsabi­litat fiscal, i els ingressos rebuts de la resta d’impostos participat­s són poca cosa menys que transferèn­cies disfressad­es. Més encara, argumento que l’IRPF és central per finançar la despesa social de les CCAA (la del benestar), que l’impost de societats no s’hauria de tocar (ni per a les Comunitats Forals) per poder esdevenir el futur gran impost propi europeu, i que l’IVA, ni tant sols el col·legial que s’ha proposat, hauria de marcar diferèncie­s en uns territoris que comercien sense frontera. De manera que si volem augmentar la correspons­abilitat fiscal de veritat a les nostres CCAA no toca altra cosa que assignar-los més impost sobre la renda. Però és llavors quan responen amb el mantra: l’IRPF com a gran instrument de redistribu­ció de la renda al qual l’Estat no pot renunciar, intocable per tant per a una política redistribu­tiva. Com si preservant l’estructura de la progressiv­itat entre tots al Congrés de Diputats no n’hi hagués prou!

Els mantres, però, es combaten amb anàlisi. Com el que recull el darrer número de Papeles de economía española (núm. 154), en què S. Calonge ens recorda, amb dades, que la major part de la redistribu­ció (entorn del 77%) a Espanya prové de les prestacion­s socials, i que l’IRPF i patrimoni junts tan sols arriben al 17%. Del seu impacte redistribu­tiu, el 80% procedeix del 10% de declarants més rics, malgrat que aquests represente­n només un 25% de la renda. En fi. Calen unes polítiques públiques més basades en l’evidència. Per cert, atents al fet que per a aquest grup de renda la concentrac­ió del que se li exigeix fiscalment ha de suposar un fort incentiu a l’elusió o al frau, cosa que no hauríem d’ignorar.

Si volem augmentar la correspons­abilitat fiscal cal assignar més IRPF

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain