La Vanguardia (Català)

Rovira al·lega que Puigdemont va rebutjar parar la votació l’1-O

El jutge deixa lliure la número dos d’ERC (sota fiança) i Pascal, del PDECat Trapero declararà divendres que ve acusat d’un nou delicte de sedició

- Madrid

Dues hores de declaració.

Després d’una llarga compareixe­nça davant el jutge Llarena, Marta Rovira abandona el Suprem en llibertat però amb una fiança de 60.000 €.

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, va exposar ahir al jutge del Tribunal Suprem (TS) Pablo Llarena que l’1-O va proposar a l’aleshores president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, parar les votacions. Rovira va justificar la seva petició al·ludint a la “violència policial” i per evitar que al llarg de la jornada hi hagués incidents cada vegada més greus. Rovira va formular aquestes manifestac­ions en explicar la seva conducta el dia del referèndum, fent èmfasi en la seva voluntat que tot el que estava relacionat amb el procés independen­tista es desenvolup­és de manera pacífica, sense lesionats ni damnificat­s, i sense dany per a la convivènci­a. Va afegir que la seva proposta de parar les votacions l’1-O no va prosperar perquè Puigdemont li va respondre que hi havia molta gent fent cua davant dels col·legis electorals i que aturar el procés davant les urnes podia agreujar la situació.

També va dir que amb Puigdemont hi havia uns quants membres del Govern, així com de JxSí i de la CUP. No va ser l’única vegada que va assenyalar Puigdemont. Va esmentar que es va desplaçar el gener passat a Brussel·les per convèncer l’expresiden­t que el seu grup “entrés en raó” i no boicotegés la constituci­ó del Parlament.

La secretària general d’ERC va ser la primera de declarar. Conclosa la seva compareixe­nça es va celebrar una vista breu sobre mesures cautelars. El jutge encarregat del cas, Pablo Llarena, va acordar una fiança de 60.000 euros per a Marta Rovira. Posteriorm­ent, el magistrat va deixar en llibertat, però amb càrrecs, la coordinado­ra general del PDECat, Marta Pascal, la compareixe­nça de la qual va durar tot just trenta minuts. La declaració de Rovira va ser molt més llarga. Va supe-

Marta Pascal afirma al Suprem que la DUI va ser política i que ningú no esperava que tingués efectes reals

rar les dues hores. En els dos interrogat­oris la Fiscalia va estar representa­da per Consuelo Madrigal, exfiscal general de l’Estat, acompanyad­a pel fiscal Jaime Moreno, que va intervenir en el judici a Homs pel 9-N. La diferent durada dels interrogat­oris explica, en part, el diferent resultat de les dues declaracio­ns. Les acusacions atribueixe­n a Rovira un paper especialme­nt actiu en la preparació i convocatòr­ia del referèndum de l’1-O. Ella va negar que participés en l’organitzac­ió del referèndum i va limitar la seva feina a l’àmbit parlamenta­ri. Fins i tot es va desvincula­r dels treballs de les lleis del Referèndum i de Transitori­etat. Pascal, en canvi, està imputada en funció del seu càrrec polític. Però hi ha menys fets concrets que fonamentin la seva condició d’imputada.

En vista del resultat d’aquesta compareixe­nça, no cal descartar del tot que respecte de Pascal es dicti acte de sobreseïme­nt quan el jutge decideixi la llista de persones que han de ser processade­s. En el cas de Rovira, aquesta hipòtesi és molt més remota, per no dir inversembl­ant. Ahir la Fiscalia va demanar per a Rovira la fiança que va acordar el jutge. I l’acció popular, exercida per Vox, va sol·licitar la mesura més severa, presó incondicio­nal. En tot cas, hi va haver punts de connexió en les seves respective­s declaracio­ns. Tant Marta Rovira –que no va contestar a les preguntes de Vox– com Marta Pascal –que va respondre a totes les parts del procés, incloent-hi l’acció popular– van atribuir a la declaració unilateral d’independèn­cia un caràcter fonamental­ment simbòlic, equiparant-la amb una “declaració política” que es va fer amb plena consciènci­a que no podria tenir efectes polítics. Marta Rovira, en tot cas, va insistir al seu dia a Puigdemont perquè la DUI s’aprovés, quan l’alternativ­a era haver dissolt el Parlament i haver convocat eleccions autonòmiqu­es.

Marta Rovira i Marta Pascal també van coincidir a explicar que l’1-O van anar a votar. Era una altra manera de reivindica­r la seva acció política. El referèndum, segons Rovira, era “un compromís democràtic” que acostava “al diàleg i la negociació amb el Govern”. Marta Pascal va ser explícita en manifestar que la defensa d’aquelles idees s’ha de fer tenint en compte la realitat del marc constituci­onal i estatutari.

Rovira va explicar després, quan sortia, que davant el jutge havia defensat el dret dels parlamenta­ris a debatre sobre els seus programes i el dels ciutadans de Catalunya a pronunciar-se sobre el seu futur, mitjançant un referèndum. En aquest sentit, l’exvicepres­ident Oriol Junqueras i Rovira van dirigir ahir a la militància d’ERC una carta en què diuen que no renunciara­n a les seves conviccion­s i que es reafirmen “en totes i cadascuna”, però en el text obvien tota referència a la independèn­cia. “Compareixe­m davant de la justícia espanyola pel nostre compromís amb la democràcia i amb el dret dels ciutadans a decidir el seu futur”, mentre que “d’altres ho fan un dia rere l’altre per les trames de corrupció que han orquestrat per saquejar les arques públiques, per espoliar els recursos públics d’un Estat que tant diuen que estimen i defensen”.

D’altra banda, ni Rovira ni Pascal van admetre haver format cap informe de comitè estratègic. Totes dues van dir que desconeixi­en el document EnfoCats, que li va ser intervingu­t a l’ex-número dos de Junqueras, Josep Maria Jové, amb els suposats plans per assolir la independèn­cia. Els atestats de la Guàrdia Civil veuen en aquest document la guia del Govern per a la ruptura. Avui declaren davant Llarena l’expresiden­t Artur Mas i la presidenta de l’AMI, Neus Lloveras. No es preveu que se’ls imposin mesures cautelars greus, tret de, potser, la de fiança.

La declaració de la líder d’ERC contrasta amb la seva oposició a convocar eleccions abans de la DUI

 ?? PABLO BLÁZQUEZ / GETTY ?? MARTA PASCAL · LLIBERTAT La coordinado­ra general del PDECat, Marta Pascal,
va declarar durant mitja hora. Ni la Fiscalia ni l’acusació particular van demanar mesures cautelars
PABLO BLÁZQUEZ / GETTY MARTA PASCAL · LLIBERTAT La coordinado­ra general del PDECat, Marta Pascal, va declarar durant mitja hora. Ni la Fiscalia ni l’acusació particular van demanar mesures cautelars
 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? MARTA ROVIRA · LLIBERTAT SOTA FIANÇA
La secretària general d’Esquerra va haver de garantir el pagament de 60.000 euros per evitar la presó. Va declarar durant més de dues hores
EMILIA GUTIÉRREZ MARTA ROVIRA · LLIBERTAT SOTA FIANÇA La secretària general d’Esquerra va haver de garantir el pagament de 60.000 euros per evitar la presó. Va declarar durant més de dues hores
 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ??
EMILIA GUTIÉRREZ
 ?? CABALAR / EFE ?? El jutge Pablo Llarena
CABALAR / EFE El jutge Pablo Llarena

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain