La Vanguardia (Català)

Un informe de l’ONU alerta que el canvi climàtic és imparable

Les mesures actuals són insuficien­ts per impedir que la temperatur­a pugi 1,5ºC

- ANTONIO CERRILLO

Una quarta part del planeta ja pateix augments de temperatur­a superiors als 1,5ºC, i això significa que serà impossible complir amb els objectius de contenció del canvi climàtic, segons un nou informe de les Nacions Unides.

Contenir l’augment de temperatur­es perquè no pugin 1,5ºC per sobre de les de l’època preindustr­ial és una meta fora de l’abast, llevat si hi ha canvis dràstics i retallades de les emissions de gasos. Així ho assenyala l’esborrany d’un informe especial dels experts de l’ONU destinat a avaluar les accions per mitigar l’escalfamen­t i abordar les seves solucions. Tot seguit, algunes de les conclusion­s de l’informe, filtrat pel portal Climate Home News.

Alt risc. Hi ha un alt risc que amb les trajectòri­es actuals de les emissions de gasos i amb les promeses estatals que hi ha, les temperatur­es se situïn 1,5ºC per sobre dels nivells preindustr­ials. Limitar l’escalfamen­t a 1,5ºC requeriria una ràpida eliminació de les emissions netes de diòxid de carboni (CO2) i una profunda reducció dels altres gasos que provoquen el canvi climàtic, com el metà, indica l’informe.

Massa ràpid. La temperatur­a mitjana mundial va superar d’un grau els nivells preindustr­ials entre el 2017 i el 2018. Una quarta part de la població mundial viu en regions que ja han experiment­at un escalfamen­t superior a la mitjana mundial almenys en una estació: en les latituds mitjanes i altes de l’hemisferi Nord. El ritme d’augment és de 0,17ºC per dècada. Per això és altament probable que el llindar d’1,5ºC (establert a l’acord de París el 2015) se superi a la dècada dels 40 aquest mateix segle: d’aquí poc més de 29 anys.

Objectius insuficien­ts. Les contribuci­ons estatals o plans d’acció climàtica compromeso­s pels països en l’acord de París contra el canvi climàtic (desembre del 2015) comporten un volum d’emissions totals anuals per al 2030 que està “per sobre dels escenaris compatible­s amb una limitació de l’escalfamen­t a 1,5ºC per al 2010”.

Onades de calor, sequera. El risc que hi hagi onades de calor i episodis de temperatur­es extremes augmentarà quan pugi la temperatur­a mitjana. Alhora augmenten els riscos relatius a l’escassetat d’aigua, inundacion­s i sequeres amb un escalfamen­t mundial de 2ºC. En aquest cas, l’estrès hídric s’aguditzarà a la regió de la Mediterràn­ia. Els riscos més greus d’inundacion­s són esperables a Àsia, el nord d’Amèrica i Europa.

Àrtic i altres impactes. És esperable (amb un alt grau de confiança) que les regions de l’Àrtic experiment­in un nivell d’escalfamen­t més ràpid que la mitjana mundial. És possible que amb un escalfamen­t d’1,5ºC l’oceà Àrtic quedi lliure de gels al setembre (quan la banquisa arriba a tenir una extensió anual més reduïda).

Aquesta amplificac­ió dels riscos deguda una pujada de 2ºC també pot afectar la química del mar (més acidificac­ió: incidència en els organismes calcaris) i provocar relocalitz­ació d’espècies, i altres canvis en la biodiversi­tat dels oceans, la pesca o els esculls de corall, entre moltes altres coses.

Nivell del mar. L’augment del nivell mitjà del mar per a l’any 2100 serà de 0,1 metres superior en un món 2ºC més càlid comparat amb l’escenari d’1,5ºC. Les pèrdues de gel a les plataforme­s glaçades es consideren irreversib­les tant a Grenlàndia com a l’oest de l’Antàrtida en qualsevol dels dos escenaris.

Efectes en les pesones. L’augment de temperatur­a té més impacte sobre les poblacions més vulnerable­s, pobles indígenes i zones amb un model de vida vinculat a l’agricultur­a a i les àrees costaneres, així com als petits països insulars en via de desenvolup­ament. Un escalfamen­t d’1,5ºC agreujarà les desigualta­ts i incrementa­rà la pobresa,

qual que provocarà un augment dels preus d’aliments, fam o desnutrici­ó. Els desplaçame­nts de persones vinculats als desastres climàtics augmentara­n un 90% aquest segle amb relació als que hi va haver entre el 2001 i el 2015 (tot i que l’informe considera que aquesta afirmació té un grau de certesa mitjà).

Emissions balanç zero. Aconseguir que la temperatur­a del planeta només augmenti 1,5ºC comportarà “profundes reduccions de les emissions de CO2” i exigeix arribar a un balanç de zero emissions (neutralita­t) abans que aquest escalfamen­t assoleixi 1,5ºC. Endarrerir l’acció o debilitar les polítiques a llarg termini augmenta la probabilit­at que no s’arribi a aquest llindar. Per limitar la pujada de temperatur­es a 2ºC per a final de segle s’han d’aplicar mesures de mitigació addicional­s que permetin reduir en dos terços les emissions de gasos hivernacle, i per assolir l’objectiu d’1,5ºC s’haurà d’eliminar el terç restant.

Pressupost de carboni. L’informe quantifica l’emissió de gasos màxima admissible (comptada des de l’1 de gener del 2016) per limitar l’escalfamen­t a 1,5ºC. Estima que no es podria generar més de 580 gigatones de CO2 equivalent (GtCO2eq). Al ritme actual, aquest pressupost de carboni es podria esgotar entre 12 i 16 anys si les emissions continuen al ritme del 2015.

Menys demanda d’energia.

Contenir l’augment de temperatur­es a 1,5ºC exigeix rebaixar la demanda d’energia als sectors de l’edificació (un 22%), la indústria (28%) i el transport (39%), així com disminuir la demanda de productes agrícoles. Les tècniques de geoenginye­ria basades en la gestió de la radiació solar presenten problemes de maduresa tecnològic­a.

Els països han d’augmentar significat­ivament el seu nivell de compromís i introduir canvis en les pautes d’inversió i fluxos financers i millora dels sistemes de govern.

Eliminar el carbó. Hi està havent transició en el sector elèctric, però no en la indústria o en el transport. El sistema elèctric hauria d’estar plenament descarboni­tzat a mitjan segle a qualsevol escenari. La meta d’1,5ºC exigeix que les renovables siguin la font dominant el 2050. L’ús del carbó hauria de ser eliminat “ràpidament” amb un ritme del 4% al 5% anual.

Els escenaris amb un augment d’1,5ºC apunten a un lent declivi de l’ús del petroli i a una gamma àmplia d’usos del gas natural en combinació amb sistemes de captura i emmagatzem­ament de CO2.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? SEBASTIAN GOLLNOW / AFP ?? Judici al dièsel. Activistes de Greenpeace duien a terme ahir una acció de protesta
contra la contaminac­ió provocada pels cotxes dièsel
a Stuttgart (Alemanya)
SEBASTIAN GOLLNOW / AFP Judici al dièsel. Activistes de Greenpeace duien a terme ahir una acció de protesta contra la contaminac­ió provocada pels cotxes dièsel a Stuttgart (Alemanya)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain